Бащи, внимание: кандидат-гимназисти!

Бащи, внимание: кандидат-гимназисти!
Снимка: Thinkstock

Ваканция е! Все още се разхождаме по плажа...

Остава по-малко от месец до новата учебна година, за някои бъдещи осмокласници - за щастие в ново училище.

Макар, че еуфорията от кандидат-гимназистката кампания за 2016 година отдавна отмина и деца и родители като че ли позабравиха за "мъките на 7ми клас",  темата е и си остава актуална, защото всяка година изниква отново и отново.

Как бащите участват в този така важен период?

Имаме малко личен опит и опит от приятели, четем форумите…

А, ама то почти няма мнения на бащи по форумите….Добре де, спомняме си за нашата младост и за нашите бащи и пъзелът започва да се нарежда.

Според личния ни семеен опит и този на приятелски семейства на челния фронт доброволно и самоотвержено отиват първо майките. Майките са тези, които се бият за място в "елитен" курс за подготовка, следят образователните форуми, за да го открият, смятат цените на курсовете, звънят по приятели за съвет и тичат да записват детето още през юни, "защото на есен няма да има места".

На този етап бащите не виждат смисъл да се месят, може би и с пълно право. По-късно се оказва, че липсата на места е истерия, "елитният" курс не е нищо особено, подвели сме се по мненията във форумите, както винаги.

На есен започва сагата…На децата не им пука особено.  Важното е "хората от курса да са забавни". Майките са все още на челния фронт, доста по-стресирани и объркани с какво да започнат да се сражават - с непукизма на децата или с критериите за оценяване. Поели са тази отговорност, няма връщане назад.

Освен това са изправени пред дилемата дали да решават задачи заедно с децата, за да са наясно какво правят в курса, или да оставят децата да се оправят сами…И двете звучат като тежки изпитания. Избират да решават задачи, защото не вярват на децата.

През това време бащите плавно и почти незабелязано се включват, главно с логистика и без много шум започват самоотвержено всяка събота или неделя в 8.00 часа да карат децата до курса и обратно. Дали им се става рано и им се разкарва по два пъти на ден до курса? Не, разбира се, но го правят и никой не ги пита….  В сивата есен и в лютата зима, всяка божа събота или неделя ще са там. ….цели девет месеца.

Да пуснем лентата на бърза скорост. В следващите месеци вълненията на майките ще имат пикове и спадове. Децата ще запазят равен непукизъм до месец май, по-точно до деня на матурите, направо да им завиди човек, а бащите ще продължат да участват на втори план, или поне така изглежда. …Оказва се, че дългият път до курса и обратно, е подходящо време за разговори на четири очи между бащи и деца.

Вкъщи официално с тази тема се занимава мама. За някои от тези разговори, майките никога няма да разберат. Дали децата са ги чули? Дааа, наложило се е да си извадят слушалките от ушите, или поне едната…все пак на тях говорят…Думите бавно са стигнали до мозъка им…и между примерите от бащиното далечно минало са чули и нещо като "От теб си зависи! Ти си решаваш".

Това вече не е като майка ти да те тормози със справочниците от миналата година и 6 месеца преди матурите да те пита къде искаш да учиш? От къде можеш да знаеш? Все тая, какво толкова, има време, пък и приятелите ти са си в кварталното училище, какво му е лошото. Но тези думи "От теб си зависи!" някак те гъделичкат постоянно. Явно става въпрос за нещо важно, в което ще трябва да участваш.

Сега малко към миналото, за да направим сравнение. Ха, ама то почти няма разлика…картинката е същата - майките търсят курс/частен учител, на кандидат- гимназистите  им е все едно, нали в крайна сметка са най-умните в класа, как няма да влязат... От време на време, но много ясно си спомняме, обаче, как бащите ни са ни казали същото "Ти си реши! От теб зависи!" и как тези думи са ни повлияли.

Дали наистина, това не е ключът към щастливата развръзка на сагата "7ми клас"?  Със сигурност и майки и бащи в крайна сметка го разбират, някой по-рано, други по-късно, зависи от децата. По мои наблюдения бащите се опитват да наложат тази стратегия от самото начало.

Трябва някак си заедно да натиснем "бутона за порастване" на седмокласниците, защото в крайна сметка това е етап от развитието на децата и те трябва да разберат, че е време да вземат решение. Със сигурност бащите имат много важна роля в този момент, която децата ще оценят някой ден.

Не казвам, че е лесно. Всяко семейство си прави своя стратегия. Важното е да се работи в екип - бащи и майки заедно, защото в крайна сметка всички, дори седмокласниците, на които уж не им пука, ще останат доволни, че мисията е завършила успешно.

И тогава те с благодарност ще се сетят, че някой им е казал, че от тях зависи, че те решават и това ги е мотивирало, макар и в последния възможен момент, да се стегнат и да си вземат матурите. Така беше и когато ние бяхме седмокласници, хубавото е, че си го спомнихме.

Автор: Роза Димова, Фондация "Център за изследвания и политики за жените"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти