Ако пазите диета, докато сте бременни

Ако пазите диета, докато сте бременни
Снимка: netinfo

Учени от университета в Манчестър са установили, че жените, които пазят диети по време на бременност застрашават бъдещите си деца от напълняване и риск от развитие на диабет в по-късен етап от живота им.

За целта британските лекари и биолози изследвали редица бременни овце, защото смятали, че резултатите до голяма степен са аналогични и при хората.

Повечето животни, участвали в експеримента, получавали по-малко храна по време на зачеването. В следващия етап медиците взели проби с мозъчни клетки от неродените агънца, за да разберат има ли промяна в нивата на глюкоза в тялото на плода в майчината утроба и след като раждането премине.

"Ние установихме, че структурата на ДНК в мозъка на плода, която регулира приема на храна и глюкоза е различна, когато майката приема ограничено количество храна, докато трае бременността. Това означава, че шансът новороденото да развие диабет и затлъстяване в следващ период от своето развитие е по-висок", допълва д-р Ан Уайт, която е професор по ендокринология.

Тя споделя, че резултатите са от важно значение, защото показват, че диабетът и наднорменото тегло в случая не се унаследяват от майчините или бащините гени, а стават факт вследствие неправилния хранителен режим на бъдещата майка.

"Редно е да се замислим, че нездравословните диети и постоянното тъпчене с храна, докато сме бременни, са две крайности, които могат да застрашат здравето на детето ни, затова превантивните мерки в тази насока трябва да се вземат под сериозно внимание", заключва Уайт.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти