Ако детето общува с непознати в интернет

Ако детето общува с непознати в интернет
Снимка: Thinkstock

Това е една от темите, които будят най-голямо притеснение у много от родителите – дали по пътя си във виртуалното пространство децата няма да срещнат непознат, който да иска да им навреди. Любопитството е неразделна част от живота на децата и младежите, често ще пресече пътя им с непознати, особено когато става дума за интернет и онлайн механизмите, които създадохме за свързване на хората.

Най-добрият начин да помогнете на детето си да вземе правилните решения, що се отнася до общуването с непознати в интернет, е да говорите с него. Това може да изглежда трудно, но ще откриете, че съветите, които давате на децата си за безопасност в интернет, не са много по-различни от тези, с които ги учите как да са в безопасност в реалността.

Колкото повече сте говорили с детето по въпросите за интернет общуването, толкова по-сигурно и спокойно би могло да се справи, ако попадне в рискова ситуация в интернет.

Говорете с детето предварително
Не чакайте детето да сгреши, за да започнете разговора с него. Както вие, така и детето ви ще е далеч по-спокойно ако обсъдите въпросите за интернет превантивно.

Попитайте детето какви са неговите правила
Попитайте го как преценява дали един човек е добронамерен или има лоши намерения, дали може да му се довери или не. Най-важното в този разговор – не поучавайте, а изслушвайте. Дайте възможност на детето да помисли и да сподели с вас правилата, които си е създало само. Дори самото изговаряне на правилата ще му помогне да ги спазва.

Договорете правилата за използване на компютъра
Свободата е нещо, от което детето безспорно се нуждае, затова балансът между правилата и доверието на родителя трябва да бъде съобразен с възрастта му. Поговорете с детето си и  договорете: разрешени и забранени сайтове, времето за използване на интернет, дали да има програма за родителски контрол или не.

Доверявайте се на детето
Може и да звучи страшно, но е по-добре детето ви да си пише с непознати и да ви споделя за това, отколкото да крие разговорите си и да се страхува да се обърне към васза помощ. В повечето от случаите, с които линията работи, именно споделянето с родителите е било ключово  за разрешаването им.

Уверете се, че детето знае към кого да се обърне
На първо място, разбира се, това сте вие. Поговорете с него за Горещата линия за безопасен интернет, където може да сигнализира, ако непознат го притеснява, обижда или плаши. Разкажете му и за БЛОБ (Skype: blobbg), където може да потърси съвет, когато нещо го притеснява в интернет. Уверете се, че детето ви знае как да блокира нежелани непознати в в социалните мрежи, които посещава като Фейсбук и Скайп.

Не прекалявайте със забраните
Забраната не е ефективен начин да предпазите детето си. Прекомерните забрани и ограничения няма да спрат детето да общува с непознати, ако желае – може да използва интернет от мобилния телефон на приятел, например. Строгите ограничения могат да намалят доверието между вас и детето, което може да го възпре да поиска помощ, ако му се случи нещо неприятно.

Ако решите да поговорите с детето си за интернет и искате да научите повече услугите на БЛОБ можете да ни пишете на имейл helpline@online.bg или да се обадите на тел. 124 123.

Екипът на Българска линия за онлайн безопасност

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти