8 идеи за летни забавления

8 идеи за летни забавления
Снимка: Thinkstock

Лятото е време, в което децата да преживяват нови и интересни неща, да общуват активно с природата, да се движат и да играят. Опитайте се максимално да намалите времето, което прекарват вътре пред телевизора или компютъра и ги стимулирайте да живеят активно чрез различни предизвикателства, проекти, приключения и проучвателски мисии. Разбира се, съобразени с възрастта им.

Ето и няколко идеи.

Мисия естествоизпитатели. Въоръжете децата с лупа и фотоапарат и ги пуснете да изследват природата. Чудесно и безопасно е това да се случва в двора, но това невинаги е възможно. Ако живеете в град, заведете ги в парка, ботаническата градина или зоопарка. Целта е да са навън и да учат за дърветата, цветята, билките, буболечките, охлювите, птичките, пеперудите. С фотоапарата могат да запечатат ценни моменти от наблюденията си и да си направят албум. Може да събират растения за апликации или за хербарий и дори да открият кои от тях имат полезни и лечебни свойства. Или да си направят релаксиращ запис от песните на горските обитатели. По-големите дори може да заснемат кратък филм по желана от тях тема.

Подобна игра е интересна дори за децата на 2-3 години. За тях може предварително да подготвите картончета със снимки на различни растения и животни и да ги търсите заедно.

Индиански вигвам. И да не е на двора, може да се направи на балкона. Но това не е съществено. Факт е, че децата обичат да имат свое убежище, а ако им дадете възможност да го изработят сами, ще бъдат безкрайно щастливи. Нека сами да изрисуват вигвама и да го обзаведат по свой вкус. Направата на вигвама може да ги стимулира и да прочетат няколко книги по индианските въпроси. Най-малките може и да не разберат точно идеята за индианските символи, но с удоволствие биха поцапали с боя и със сигурност ще се зарадват да поносят индианска корона с пера и да потанцуват на характерната музика.

Направете заедно хвърчило. Това е много творческо занимание, с което да се забавлявате заедно, да порисувате и потичате на въздух и дори да приложите малко наука. Работете на принципа на пробата и грешката. Нека детето дава идеи какво трябва да направите, за да хвръкне инсталацията. Накрая хвърчилото може да стане украса в детската стая като един хубав спомен от преживяването.

Излет на открито. Намерете време. Да приготвяте заедно храната си навън на открито на истински огън е невероятно преживяване за децата. А ако го съчетаете с откривателска разходка из гората и много тичане по слънчеви полянки, градусът на емоцията ще удари небето. Не забравяйте и историите около огъня. На страниците на Детето играе може да намерите много идеи за игри на открито за различни възрасти.

Кални игри. Не лишавайте децата от игра с кал и вода – това е сезонът. За най-малките играта с кал и вода е не само забавна, но и много полезна, защото развива редица умения.  Тези игри дават много възможности – да  се забърка манджа от кал, пясък и листа за мерудия. Да се пускат лодки от корк или кора на бор в леген, да се пръскат с водни пистолети, да се пързалят по мокър найлон, че дори да си направят чаено парти с току-що изпечени кифлички от... кал.

Кутия за спомени. Подхвърлете идеята на детето си – да си направи кутия за спомени. С две думи, да вземе картон, да разчертае, да сгъне, да залепи (на по-малките дайте готова кутия) , да украси с мидички или мъниста или кухи черупки на охлюв... Всъщност, не е наша работа да даваме идеи как - вярваме в творческия устрем на децата. Кутията е вълшебен пазител на спомените от лятото – снимки, изсушени цветя, камъчета, шепа пясък от морето и каквото още детето пожелае. И в никакъв случай не нахалствайте да надничате там. Това е тайна територия, само за деца.

Направете романтични лампи за летните вечери на открито. Отпуснете си фантазията. Изрисувайте заедно стъклени буркани или намажете с лепило чаши, които след това да овъргаляте в пясък, ситни камъчета или в трева. Или по проект на децата, вие изрежете или пробийте консервни кутии, а после заедно оцветете. Остава да сложите свещичка и да седнете на открито навън сред мъждукащата светлина на собственоръчно направените фенери и красиви истории, които започват с „Имало едно време, не сега, не вчера...“

Преустройство на стари дрехи за летни лудории. Да, точно така – дайте на по-големите деца стари дънки, поли и блузи и ги оставете да сътворят нови летни дрехи, които са идеални за цапане с кал, рисуване с ръце и лудо градинско парти. Нека си направят сами нови къси панталони, престилки, чанти, хранилища за играчки и каквото им хрумне. Ще е полезно да научат няколко бода, а и да поработят с метъра, за да успеят да прекроят старата дреха в шикозно ново дизайнерско изпълнение. Ще е забавно да им осигурите и бои за текстил, мъниста, шнурчета, копчета и други, за да могат да творят декорацията на своите произведения.

✔ Как да изберем играчка за детето си?

 Как да помогна на детето ми да се справи с разочарованието?

Снимка: Thinkstock

 Важните уроци за деца, но не училищните

 Игра за момичета, игра за момчета

 Знаем ли как да четем на детето?

 Как да научим децата да разбират и да се справят с чувствата си

 Как да развием езиковите умения на детето

 Как да възпитаме децата, за да имат самочувствие

 Игри за децата по време на път

 Игри за децата, когато сме вкъщи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти