70 000 мисли минават ежедневно през човешкия мозък

70 000 мисли минават ежедневно през човешкия мозък
Снимка: Thinkstock

Колкото и да се развива науката, човешкото тяло си остава загадка в много отношения.

И спор няма, най-неразгаданият и сложен орган е мозъкът. 

Следващите факти ще ви убедят в това.

Размерът на човешкият мозък спрямо тялото е най-голям сред всички живи същества.

За сравнение - при слона, чийто мозък е най-голям изобщо, но е 1,5% от тялото, при човека той е 2% от тялото му. С напредване на възрастта обемът намалява. Временно намалява своите размери и при бременност.

Мозъкът не усеща болка (няма рецептори за болка), затова хирурзите могат да оперират мозъка при буден пациент.

Човешкият мозък използва 20-30% от общата енергия на тялото и 20% от кислорода и циркулиращата кръв. Ако мозъкът остане 8-9 секунди без кислород, може да се загуби съзнание, а за 7-8 минути без кислород загива.

Скоростта, с която нервните импулси пътуват към и от мозъка, е 400 км/мин. Ако умовете ни бяха компютри, те щяха да извършват около 38 трилиона операции в секунда. За сравнение - най-мощният суперкомпютър в света е способен на 0.002% от това.

В мозъка има 160 000 км кръвоносни съдове, стотици милиарди неврони и 100 трилиона синапса, които свързват невроните. Може да съхрани 1000 терабайта информация.

67% от мозъчната тъкан е мазнина. Затова консумирането на мазнини с храната от тлъста риба, авокадо, ядки, семена, зехтин е много важно за работата на мозъка. Недостигът на мастни киселини води до депресии и има връзка със сериозни болести като Паркинсон и Алцхаймер.

Големината на мозъка няма връзка с умствените способности на човека. Пример: мозъкът на Айнщайн е бил по-малък от средностатистическия за мъже.

Основната храна за мозъка е глюкозата. Установено е, че при ниски нива на глюкозата в мозъка човек се „размеква” и по-трудно може да откаже и твърдо да каже „не”. Затова си похапваме шоколад, когато сме несигурни.

Средно през мозъка на човек минават около 70 000 мисли на ден. Колкото повече се използва една мисъл, толкова повече се заздравяват физическите връзки, отговорни за нея в мозъка. Затова лошите мисли не са добра идея.

Човекът с най-висок коефициент на интелигентност (210) е южнокореецът Ким Унг-Йонг, роден през 1972 г. На 8 месеца вече можел да смята, на 2 г. знаел 4 езика, на 15 г. завършва университет. Освен това свирел и рисувал много добре.

Крейтън Карвело е човекът с необикновена памет. Той може да запомни последователността на картите в 6 колоди, тоест 312 карти.

Доказано, любовта е лудост! Влюбеният мозък произвежда същите хормони както при прием на амфетамини. И признаците са същите –сърцебиене, безсъние, липса на апетит, „летене в облаците”.

Още теми от д-р Андреева:

Неверните твърдения за настинките

Висока температура над 5 дни? Може да е болестта на Кавазаки

5 мита за антибиотиците

Учениците вече страдат от „старчески” болести

Подгответе децата за зимата

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти