Създадено за Paranit

5 мита за въшките

въшки
Снимка: iStock

Никой не обича въшките и никой не се интересува толкова много от тях, че да разучава поведението им в свободното си време, но всичко това се променя, когато някой чуден ден се окажем налазени от въшки по главата. Откъде сме ги хванали, защо са дошли точно при нас, а не при съседката, и най-вече – как да ги разкараме максимално бързо, са въпросите, които се прескачат в главата ни, докато върху нея гадинките се размножават със скоростта на светлината.

Ако сега четете това и се почесвате съмнително покрай ушите, значи ще ви е добре дошла тази своеобразна класация на 5 мита, свързани с въшките, за да си изясните нещата веднъж завинаги.

Мит №1

Въшките ходят по мръсни коси

В днешно време трудно можем да си представим какво точно означава „мръсна коса“. Това не е косата на децата от 18 век, които са прекарвали живота си на нивата, сред кал, плевели и добитък. Изобилието от козметика и наличието на вода във всеки дом гарантира до голяма степен, че косата на повечето хора е достатъчно чиста. И освен това, дори и да не беше чиста, истината е, че въшките не се влияят от личната хигиена на индивида, когото са налазили, нито на тази в дома му. Също така не се влияят и от къпане, ресане и скубане, в случай, че сте решили така да се отървете от тях. Те просто си харесват някого на случаен принцип, влизат в косата му и заживяват щастливо и доволно до дълбоки старини.

въшки
Снимка: iStock

Мит №2
Въшките могат да скачат (почти като името на оня филм, нали)


Въшките нямат крила, те не летят и също така не скачат. Въобще, не са добре с двигателната активност. Това, което могат да правят обаче, е да... лазят. Да, представихте ли си го? Лазеща въшка. Точно заради това много често въшките разменят собствениците си, когато собствениците си разменят шапките и шаловете – както правят децата в училище например. Просто въшката от едната шапка долазва до косата на другото дете и хоп – вече си имате дете с въшки. Честито!

Мит №3
Въшките биват изтребвани по-ефикасно с натурални продукти


Този мит трябва да бъде разобличен много категорично, защото когато става дума за деца, втриването на етерични масла по главите им може да им причини повече главоболия, отколкото изтребени въшки. По аптеките отдавна се продават сертифицирани и доказано работещи продукти за превенция на появата и последващо справяне с въшките и гнидите, като Paranit. Вместо да се мажете и поливате с помади и масла, по-добре е да заложите на сигурни методи, като защитните шампоани, спрейовете и шампоаните за третиране на главови въшки. Всички продукти се прилагат в няколко лесни стъпки, могат да бъдат използвани дългосрочно и са напълно безвредни за хората.

въшки
Снимка: iStock

Мит №4

Въшките предпочитат дълги коси

Сега, това е един много интересен мит, защото внушава, че въшката има толкова много мозък в миниатюрната си глава, че може да различи дълга от къса коса. Истината е, че това е просто един паразит, и като такъв, на него не му пука дали косата е дълга, къса, средна, къдрава, права, прошарена, червена или на бретон. Въшката просто иска да се качи на този косъм и да започне да снася, като от време на време пие от кръвта ви! Така че, не я натоварвайте с допълнителни уморителни функции и претенции!

Мит №5

Можем да хванем въшки от животните

Тук дори няма какво толкова да дискутираме, защото това е напълно невярно и просто няма как да се случи. Въшките не могат да бъдат пренесени от животни, както и хората не могат да ги пренесат върху животни. Така че, бъдете спокойни – нито ще хванете въшки от котката си, нито вие ще я заразите с такива.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти