10 закона в общуването с децата

10 закона в общуването с децата
Снимка: Thinkstock

Общуването с децата понякога би могло да се превърне в истинско предизвикателство за роднините, цялото семейство и всички близки. Затова полският педагог и писател Януш Корчак* обобщава 10 изключително важни закона, които и до днес дават ясна картина за правилния път в комуникацията ни с малчуганите.

Ето и какво трябва да спазваме, за да бъдем приятели с децата и да имаме тяхното безрезервно доверие:

1. Не очаквай от твоето дете да бъде същото като теб.

Помогни му да стане себе си, а не твое копие.

2. Не изисквай от детето си отплата за всичко, което си сторил за него.

Дал си му живот – как да ти се отблагодари за това? То ще даде живот на друг човек, той пък на трети – това е необратимият закон на благодарността.

3. Не отмъщавай на детето си за собствените си горчивини и обиди, за да не страдаш на старини. Защото каквото посееш, това ще пожънеш.

4. Не гледай на проблемите на детето си отвисоко.

Всеки носи своето тегло, а на него дори може би му е по-трудно, защото има по-малко опит.

5. Не унижавай детето си!

6. Не забравяй, че най-важните срещи на човек, това са срещите с неговите деца. Обръщай им повече внимание – никога не знаеш в какви хора могат да се превърнат.

7. Не се вини, ако не можеш да направиш нещо за детето си. Помни, че за едно дете не е направено достатъчно само тогава, когато не си опитал всичко възможно.

8. Детето – това не е тиранин, който трябва да владее целия ти живот, нито пък е просто плод на твоята плът и кръв. Това е скъпоценна чаша, която животът ти е дал на съхранение, за да я пълниш с творчески огън. Това е една любов без окови, с която родителите трябва да отгледат не „наше“ или „мое“ дете, а една душа, която им е дадена само временно.

9. Обичай чуждите деца. Никога не им причинявай това, което не искаш да се случи на твоите.

10. Обичай детето си, независимо какво е – без таланти, без късмет, вече пораснало. Общувай с него и му се радвай, защото е истински празник, докато е край теб.

*Авторът на статията е Януш Корчак (1878 — 1942) — водещ детски педагог, писател, доктор и обществен деятел. Основните принципи на неговата дейност са развитието на самопознанието, самоконтрола и самоуправлението в детския колектив и в отделния възпитаник. По време на окупацията на Полша от Германия, Корчак се бори за живота на децата във варшавското гето. Загива в газовите камери на Треблинка заедно с 200 свои възпитаници.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти