10 неща, които двойките без деца не трябва да чуват

10 неща, които двойките без деца не трябва да чуват
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Претендираме, че живеем свободно, че толерираме решенията на другите и като цяло оставяме всеки да прави каквото си иска, стига да не наранява или нарушава правата на околните.

Всъщност обаче, съзнателно или не, оказваме изключително силен натиска на хората около нас да се впишат в различни „обществени“ или „морални“ норми, очаквания и изисквания, които засягат толкова лични неща като това кога и в кого ще се влюбиш и кога ще имаш деца.

В общи линии, според обществения график за живеене на живота, някъде към 27 трябва да започне сериозната ти връзка с човека, с когото ще създадеш семейство.

Ако е година по-рано, е „прекалено рано“ и „по-добре си поживей“. Ако е само година по-късно, вече е „прекалено късно“, „за кога чакаш“ и „стара мома ли ще останеш“.

Успеете ли да преминете през това и да някак си все пак да си хванете гадже „когато му е времето“, само шест месеца по-късно ще започнете да чувате един, повече или всички въпроси, които следват по-долу.

И макар в началото да намирате различни варианти на възпитани отговори, съвсем скоро чисто и просто ще ви омръзне да чувате едно и също.

Ето какъв е обичайният набор от реплики на родителите към двойките без деца:

„Започнахте ли вече да опитвате“

Никой не е длъжен да дава отчет на някого за сексуалняи си живот. Защото, нали не сте забравили, деца се правят със секс. А да питате други хора колко често правят секс, е далеч от доброто възпитание.

„Толкова сте щастливи, че можете да харчите парите си безотговорно“

Да си възрастен е отговорно занимание. Без значение дали имаш деца или не. И кой каза, че хората без деца са прахосници?

Или пък че да купуваш на всяко излизане разтвор за сапунени балончета е най-умният начин да си харчиш парите?

Ще видите, когато имате деца

Да използваш децата като плашило е невярно и нелепо едновременно. Обикновено това, което „виждат“ родителите, е повече любов, което, съгласете се, не звучи чак толкова заплашително.

Сигурно снощното парти е било супер яко! Ах, как ми липсват тези дни

Хората без деца и хората с деца се забавляват по един и същи начин. Впрочем, по-разюздана компания от майки, оставили децата на мъжете си излезли на бар, е трудно да видите.

Впрочем, родителите спират да купонясват не защото имат деца, а защото вече не им е интересно.

Като гледате децата на другите хора, сигурно се отказвате да имате собствени деца

О ужас, отново се появиха страшни деца, които са чудовищно отблъскващи и на човек му да се скрие под пейката, само и само да не се срещне с тях очи в очи (или колена в очи, ако децата са току що проходили).

Радвайте се на брака и на секса СЕГА, защото като се родят децата, НИЩО не е същото

Не е същото за хора, които намират оправдание в децата си, за да не се грижат за връзката си. Когато любовта е налице, децата обогатяват семейството. Ако няма любов, не са виновни децата.

Мислите си, че сте изморени СЕГА? Изчакайте да се родят децата.

Да, да си родител е изморително. Но също така е изморително да работиш по 12 часа на ден, да се грижиш за родителите си и изобщо – да живееш натоварен начин на живот.

Вярно е, че в първите месеци след раждането на детето сънят е накъсан, но после всичко потича по нормалния начин.

Късметлии сте, че сте си само двамата

Щом е така, вие пък защо не дадете децата си на първия срещнат? Никой родител, колкото да се оплаква от децата си, не би се отказал от тях за нищо на света. Това трябва да ви говори, че да имаш деца май не е чак толкова ужасно, колкото всички го изкарват.

Не знаете какво е любов, докато не си родите деца

Да, вероятно не знаете какво е майчина и бащина любов, но това не значи, че изобщо не знаете какво е любов. А и на света има много други чувства, които човек може да изпитва без задължително да има деца.

И така, кога НАЙ-ПОСЛЕ ще имате деца?

Никой не знае причините, поради които една двойка няма деца – защото не иска, защото не може, защото още не знае, че не може, защото, защото, защото...

Раждането на деца е интимен процес, в който са въвлечени САМО двама души. А и във време, в което репродуктивните проблеми са по-често срещани, любопитството може да е истински болезнено.

Още по темата: 

Мъжете без деца са по-нещастни

Най-трудната професия - родител

Позитивите от това да си родител

Когато общественият натиск да бъдеп съпруга и майка ти дойде вповече

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти