Тенденциите при обзавеждането на кухнята според италианските дизайнери

Тенденциите при обзавеждането на кухнята според италианските дизайнери
Снимка: netinfo

В поредица от няколко тематични статии ще ви покажем последните тенденции в интериорния дизайн на жилищните пространства, според италианските дизайнери.

Защо италианските - защото, както знаете от Италия тръгва магията, наречена дизайн, която завладява и останалият свят. В тази статия главен герой ще бъде кухнята.

Oт 17 дo 22 aприл  се проведе 57-мото издание на мебелното изложение  Salone del mobile в Милано, където водещи фирми, дизайнери и архитекти представиха своите концепции за дизайна на съвременната кухня. Представяме ви селекция от последните новости, представени на изложението.

Акцентът на изложението беше кухнята на бъдещето. Характерното за тази кухня, са двата задължителни елемента - високотехнологична свързаност и фукнкционалност. Кухните са обезпечени от WiFi  технологията и умни електроуреди. Целта е  да се спести време и енергия, чрез управление на уредите от отдалечени устройства.

Candi  представиха своята нова фурна Watch&Touch, която е с изцяло сензорно управление и WiFi  технология. Samsung показаха своето приложение Smart Thinks app, което дава възможност да активирате и контролирате своите електроуреди от телефона си, когато сте далече от дома.

Снимка: netinfo

Hoover  показаха възможностите на своята смарт кухня чрез усъвършенстваната си технология за взаимодействие между електроуредите - фурна със сензорно управление, индукционни котлони, аспиратор, хладилник и съдомиялна. Miele ни представиха своята нова фурна, която работи на принципа на електромагните вълни с  променлива честота, чиято интензивност се регулира от сензори. Фурни Dialog демонстрираха своите високи технологии чрез новата си с фурна, която автономно регулира на процеса на готвене, чрез разпознаване и анализиране на съставките в храните.

Възможностите при електроуредите  на бъдещето изглеждат безгранични, но нека погледнем какво ново има при дизайна на кухните.

Естетиката, както винаги играе основна роля. Според арх. Марко Романели прави впечатление, че традиционното разделение със странѝци  между кухненските шкафове вече е по-малко. Разширяват се пространствата, за сметка на удобството. Линиите са опростени и изчистени.

Пример за такава кухня е тази на италианската мебелна компания Dada.

Снимка: netinfo

Другата новост, която вероятно ще се наложи като тенденция, е затварянето на кухненските шкафове зад плъзащи се врати, там, където е възможно това. Отворени  бази и плъзгащи се врати, които могат да бъдат класически монтирани или нетрадиционни. Ernestomeda и  Valcucine показват как се случва това чрез Inside System.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Напълно интегрираните в стената кухни, с  височина на шкафовете от пода до тавана и отделено обособено основно работно пространство, също привличат интереса на посетителите. 

Кухня Veneta Queen:

Снимка: netinfo

Когато става въпрос за дизайн, не може да не споменем и изборът на Института по цветовете Pantone. Както видяхме през януари, техният избор за цвят на годината е Ultraviolet - виолетово, базирано на синьото. Съвсем очаквано, този избор на цвят навлезе и при дизайна на кухните. 

Снимка: netinfo

 Според  италианският дизайнер Mатео Нунциатти, който има дългогодишен опит в проектирането и дизайна на жилища и обществени сгради по цял свят, белият цвят и изчистените, опростени линии в кухнята, запазват своето устойчиво място. Дизайнът е монохроматичен, а вторият цвят е само като акцент.

Кухня в Милано, проектирана от Матео:

Снимка: netinfo

Водещата мебелна фабрика Scavolini залага на цветните кухни с футуристичен дизайн и също ни предлага решения в ултравиолетово. Горният ред шкафове са ниски, не стигат до тавана, а дизайнът следва прави и заоблени линии в перфектен синхрон . Механизмите за отваряне максимално улесняват обслужването. Гланцовите покрития са все още актуални. Алуминият и стъклото са в симбиоза с останалите материали.

Кухни Flux, Scavolini:

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Според специалистите от сайта interiorzine.com най-горещите тенденции при интериорния дизайн и обзавеждането на кухнята през 2018/2019 г., ще бъдат от една страна естествените, неутрални цветове и материали, дъбовите покрития, бензиново-зеленият цвят, черните матирани акценти, а от друга се завръща цветната палитра с преобладаващ оранжев цвят, шафраново жълто и интензивно синьо.  Индустриалният стил също ще присъства и при кухните.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Присъствието на мрамор, бетон, камък, кварц, стъкло, керамика, метал, внимателният избор на  изискани и висококачествени материали и цветове за мебелите, умелото комбиниране  на класически и модерен стил и високите технологии правят дизайнът на кухнята уникален и неповторим. Ето още някои предложения от водещите интериорни дизайнери, които ще бъдат популярни през 2018/2019г. Насладете им  се и почерпете вдъхновение:

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Автор: Биляна Узунова

Припомнете си още: Домът на 2018-а според интериорния дизайнер Биляна Узунова

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

За още интересни материали изтеглете нашето мобилно приложение ТУК

Последвай ни и в Инстаграм ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти