Домът на 2018-а според интериорния дизайнер Биляна Узунова

б
Снимка: Биляна Узунова

Мария Николова

Биляна Узунова е интериорен дизайнер с над 15-годишен опит в бранша.

Завършва магистратура Инженер-дизайнер в Техническия университет в град Варна.

Поговорихме с нея за обзавеждането, за любовта към професията, за тененциите, за съветите, които хората трябва да имат предвид, когато искат да дадат нова визия на дома си или офиса.

Ето какво сподели тя специално за Edna.bg:

Кога реши, че искаш да бъдеш интериорен дизайнер? И какъв беше пътят ти до постигането на тази професия?

При мен това желание се оформи някак плавно във времето, като естествено възходящо развитие, след като завърших образованието си. Завърших Промишлен дизайн (сега съществува като индустриален дизайн) през 2001 г. в Технически Университет- гр. Варна.

Още тогава имах влечение към обзавеждането и декорацията. По това време професията не беше толкова популярна, но за мен беше нещо силно привлекателно като възможност за реализация.

b
Снимка: Биляна Узунова

Биляна Узунова

След това ми се откриха много възможности. Започнах първо като проектант във фирма за внос на италиански мебели, където правехме проектите с мебелите, които идваха от Италия. „Сглобявахме” ги, според индивидуалните особености на жилищата. След това работих доста време като конструктор и дизайнер на корпусни мебели, в производствени фирми.

Точно там видях как се случва целият процес от самото начало до края - от идеята, скицата, през компютъраната визуализация и конструктивното оформяне, до производството и монтажа. Само, че, за да получиш идеален резултат, не са важни само мебелите. Важен е всеки детайл от интериора и всяко решение, което ще вземеш.

А и изискванията на клиентите нарастваха, както към услугите, така и към начинът, по който ще презентираш проекта.

Тогава реших, че е време още да надграждам наученото и изкарах допълнителни курсове по интериорен дизайн и триизмерна визуализация. Около 2009 г. започнах сама, а към днешна дата имам партньори, които изпълняват идеите. Но ученето никога не спира, излизат нови материали, нови тенденции, технологиите се променят, така, че смятам за задължително човек да не спира да учи.

б
Снимка: Биляна Узунова

Опиши себе си с 3 думи –като човек и професионалист:

Като човек съм емоционална, доверчива, обичам животните и пътуванията.

Като професионалист- упорита, самокритична, търпелива.

б
Снимка: Биляна Узунова

Колко време отнема направата на един интериорен дизайн на апартамент 70 квадратни метра – от идеята до реализацията?

Индивидуално е. За проекта зависи колко възможности искат да видят клиентите, но да речем, средно 2-3 месеца с визуализациите и придружаващите технически документации. За изпълнението също е относително - зависи от възможностите на клиента, от това на какъв етап започваме, до какъв етап искат да поемем ангажимента и т.н. Факторите са много.  Но когато се започват серизони ремонти, трябва да се поставят реални, изпълними срокове, за да се получи всичко както трябва. Стараем се да не се разпростираме прекалено дълго във времето, но и да не обещаваме нереално кратки срокове. Целта е клиентите да останат удовлетворени и доволни.

б
Снимка: Биляна Узунова

И в този ред на мисли, колко струва създаването на нов дизайн на дома с мебели и аксесоари от среден клас?

С риск да стана малко досадна, пак ще кажа - идивидуално е. Ето защо: Представи си, влизаш в магазин за обзавеждане, среден клас, казваш на консултантите, че имаш апартамент 70кв/м., и питаш колко ще струва да го обзаведеш. Няма как да ти отговорят веднага, преди да знаят твоите предпочитания, сама ли живееш или сте семейство от 3-4 души, кой какви потребности има, повече или по-малко мебели искаш, какви електроуреди ще ползваш, какви аксесоари предпочиташ и т.н. Ще те разпитат подробно и чак тогава ще ти направят оферта. Така е и в случая, това не е точна наука. Колкото до цените на дизайна-всеки специалист или дизайнерско студио си ги определя самостоятелно, нямаме утвърден стандарт или регламент, все още, макар, че АИДБ (Асоциацията на интериорните дизайнери в България), работят много в тази посока.

б
Снимка: Биляна Узунова

Кои са твоите тактики да убедиш клиента в идеите, които му предлагаш?

Конкретни тактики нямам. Старая се да се приближа максимално до това, което желае клиента, като извличам есенцията на идеята му, макар понякога да изглежда абсурдна, а после се старая да намеря баланс между желанията му и възможностите да се получи добър резултат. Обяснявам подробно кога даден негов избор не се вписва или защо не е подходящ, предлагам алтернатива. А когато ме оставят аз да реша и да предложа нещо, без конкретни изисквания, тогава вече е много по-лесно.

б
Снимка: Биляна Узунова

Кои са забранените думи в интериорния дизайн? Има ли неща, които по никаква причина не бива да се изпълняват, дори и и клиентът да е твърдо убеден, че ги иска?

Всичко, което е неуважително към клиента или партньорите е забранено. Дори за абсурдните идеи трябва да намираш деликатен начин да го кажеш. Не да се съгласяваш, а внимателно да обясниш и да насочиш в правилната посока. Ключът е уважение. Държа много на това, както и на коректните взаимоотношения от всички страни.

Има неща, които не бива да бъдат изпълнявани никога, но когато са ти се доверили, обикновено се вслушват и не се стига до нежелани резултати.

б
Снимка: Биляна Узунова

Какви са актуалните тенденции в интериорния дизайн през 2018-а?

Pantone определи за цвят на 2018 година - Ultraviolet, което доведе до завръщането на лилавото в интериора във всички негови нюанси и във всичко - от мебелите, дамаските, мазилките и боите, до подовите настилки и аксесоарите. Смятам обаче, че това е временно, тъй като това е един много силен цвят, от който бързо ще се пренаситим. За местата, в които живеем, той трябва да присъства разумно, по-скоро като акцент, а не като основен цвят. Иначе като цяло има устойчива тенденция да се ползват светли, пастелни цветове със студени нюанси и естествени материали. Пачуърк плочките са все така актуални за всички помещения, естествените паркети не излизат от мода, като различното е, че се завръща подреждането тип шеврон, само, че с големи ламели.

Нестандартните форми на паркета, като осмоъгълници, шестоъгълници и др., също намират своето място. Индустриалния стил навлиза все повече в домовете ни, със своите покрития, от типа на порокрет, който наподобява бетон и други необработени повърхности. И това в контраст с изчистени мебели, което дава много луксозен вид на интериора. Скритото LED осветление също е с трайни позиции и намира приложение както при осветяването на помещенията, така и при декорацията на стените и таваните, при мебелите и дори в банята. Навлизат отново фототапетите, само, че в доста различен от познатия ни вид и материя и с дизайнерска разработка.

б
Снимка: Биляна Узунова

Можем ли лесно и изгодно да направим редизайн на дома си, който да е екологично ориентиран?

Не е толкова лесна задача, ако трябва да търсим по-ниска цена. Иначе на пазара има все повече екологични, нетоксични продукти, с грижа за здравето на хората и природата, но са по-скъпи. Нормално е, защото са вложени много повече ресурси да бъдат произведени.

Коя е най-трудната за обзавеждане стая? А най-лесната?

Няма трудна и лесна стая, ако имаш свободата да сътвориш нещо без ограничения. Трудно е, когато трябва да се съобразиш с твърде много задължително присъстващи елементи от старият интериор, или има повече от необходимото изисквания за детайли, цветове или материали, които са трудно съвместими помежду си.

б
Снимка: Биляна Узунова

Кой е най-важният съвет, който даваш на клиентите си?

Да не предприемат никакви ремонти или да прекарват инсталации, преди окончателното завършване на проекта, защото това може да доведе до промени, които да компроментират напълно идеята.

Виж още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти