Създадено за IKEA

Детското въображение е океан от чудеса, който ни вдъхновява за по-добър живот

икеа
Снимка: Личен архив

Не е никак случайно, че децата са толкова любопитни към водния свят и неговите обитатели. Подобно на дълбокия океан, детското въображение също е място, където се крият чудеса. 

А чудесата трябва да се пазят и да се грижим за тях. Винаги съм се интересувала от устойчивия начин на живот, но когато разбрах, че ще ставам майка, в мен се събуди ново усещане - усещането, че искам да направя планетата по-добро място не просто в сегашния момент, а за бъдещите поколения. Замислих се за отговорността, която ще имам да възпитавам едно напълно ново поколение, което заслужава добър живот и чиста среда.

И всичко тръгва от дома. От игрите. От детското въображение. С тази мисъл са подходили и IKEA при създаването на BLÅVINGAD, новата им колекция, насочена към децата, която цели да вдъхнови интереса им към живота във водните басейни. 

икеа
Снимка: Личен архив

Идеята за колекцията се основава на изводите на Детската консултативна група на IKEA. От нея става ясно, че децата са загрижени за океаните и по-специално за животните, които живеят там. Оказва се, че децата искат възрастните да ги чуят, защото, както всички знаем, опазването на световния океан е от огромно значение за планетата.

Проучвания показват, че около 10 милиона тона отпадъци попадат в световните морета и океани всяка година. За разлика от органичните материали, пластмасите изобщо не „изчезват" в природата и се натрупват в околната среда, и по-специално в океаните. Това води до загиването на огромен брой водни обитатели и до унищожаването на условията им за живот. Децата ни вече са наясно с това и искат промяна.

Благодарение на колекцията BLÅVINGAD запознах дъщеря ми с ново и много интересно за нея животно - костенурката! Първата им среща беше трогателна и включваше много топли прегръдки. Плюшената костенурка вече е любимото ѝ другарче, с което ляга заедно в новото си спално бельо, което е приютило в себе си още много зелени и забавни костенурки. 

икеа
Снимка: Личен архив

Плюшената костенурка е изработена от рециклиран полиестер, който е мек и нежен към чувствителната детска кожа, а пълнежът ѝ съдържа рециклиран полиестер от пластмаса, събрана от райони на до 50 км навътре в сушата, която в противен случай би се озовала в океана. В голям брой от продуктите на колекция BLÅVINGAD са използвани рециклирани материали, като някои от тях са изработени от изоставени пластмасови отпадъци, застрашаващи чистотата на световния океан.

икеа
Снимка: Личен архив

И още нещо интересно - в специалната секция в сайта на ИКЕА "Домове" открих как в едно семейство, състоящо се от цели три поколения, детето е човекът, който припомня на порасналите вече деца колко е важна играта, както и бъдещето на планетата, която ще бъде дом на идните поколения. Интересно е как в домовете и техните истории можем да открием частички от себе си и да се вдъхновим за по-добър живот у дома. За да се вдъхновите и вие, да научите трикове как да създадете уютен и практичен дом, разгледайте секция Вдъхновение.

Надявам се някой ден дъщеря ми да види истинска костенурка и то в естествения ѝ хабитат. Сигурна съм, че ще бъде щастлива, благодарна и горда, че сме предприели действия и сме успели да запазим богатството на океаните за нея и за всички бъдещи поколения.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти