Содени питки със сирене

Подходящи за поднасяне по всяко време от деня

5 от общо 5 гласа
85 мин.
Необходими продукти

брашно - 2 ч.ч.

кисело мляко - 1 ч.ч.

сирене - 200 гр

олио - 40 мл

сол - 1/2 ч.л.

сода бикарбонат - 1/2 ч.л.

захар - 1 ч.л.

Содените питки със сирене са олицетворение на домашното кулинарно великолепие, приготвено набързо, с малко продукти, но с много любов. Парче сирене, чаша кисело мляко, сода, малко олио и брашно… Приличат повече на рецепта с остатъци - като за петък вечер или събота сутрин - за набързо с каквото има.

Содените питки поднесете заедно с нарязани пресни зеленчуци - домати, краставици, чушка, стръкове зелен лук или чесън, препоръчват от Mate Kitchen. Сложете в купичка маслини, не забравяйте да вземете на масата и шарената сол или лютия пипер, ако предпочитате. Кана айрян, още малко сирене, няколко люти чушлета и угощението е готово. Mate Kitchen предлагат и вкусен трик - да ги разчупим още врели, да сложим между парчетата кашкавал и шарена сол и да го оставим да се отпусне.

Тъй като тестото за содени питки е без мая, не се налага да втасва, така че можете да се организирате много бързо. И пак защото е без мая - повече от задължително е да направите точно толкова, колкото ще се изядат. Непременно трябва да ги хапнете топли, защото след като изстинат, вече не са така вкусни, предупреждават кулинарите от Mate Kitchen. Ако ги правите за закуска, може да ги поднесете и с топъл билков чай.

Начин на приготвяне:

1. Сипете млякото в купа и го разбийте със солта, захарта и содата.

2. Щом млякото шупне, добавете в купата олиото, начупеното на парчета сирене и брашното. Омесете меко тесто, покрийте го и го оставете за половин час на топло, за да си почине.

3. Разделете тестото на 4 части и оформете питки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги изпечете на 180 градуса за около 20-25 минути.

Внимание: Съдържа сирене, брашно и кисело мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти