Суров веган чиа пудинг с ягоди

Суров веган чиа пудинг с ягоди

0 от общо 0 гласа
15 мин.
Необходими продукти

банани добре узрели - 4 бр - 2.63 лв

ягоди - 250 гр - 2.00 лв

чиа семена - 4 ч.л. - 0.40 лв

прясна мента няколко листенца за украса

Този суров веган чиа пудинг с ягоди е класическа рецепта от само три продукта, ако не броим ментата, която е само за украса, споделят от Mate KitchenМакар ягодите и бананите да са особено вкусна комбинация, звездата в него са мъничките семена от чиа.

Тези дребосъчета с диаметър едва 1 мм са изключително ценни за хората, които се хранят само с растителни продукти. Те са богати на витамини от група В, тиамин, ниацин, рибофлавин и фолиева киселина. Ценен източник са на калций, желязо, магнезий, манган, фосфор и цинк.

Ако се чудите защо сме кръстили рецептата пудинг, след като реално само пасираме плодовете с чиа, обяснението е в специфичните свойства на тези семена. Те са изключително хидрофилни и за кратко време успяват да абсорбират течности в обем 12 пъти по-голям от собственото им скромно тегло. В резултат на това се образува лепкава, слузеста маса. В случая това придава пудинг ефект на пюрето от банани и ягоди. Етажите в чашите се получават и заради различната консистенция на банановата и ягодовата каша. Ако първо налеете по-рядката от ягодите, няма да се получи същият красив резултат.

Чиа пудингът е също толкова вкусен и полезен, ако си го приготвите с малини или боровинки вместо с ягоди. Единствената ни препоръка е да запазите банановата основа, която е плътна и засищаща. Ползвайте добре узрели банани, защото те са по-сладки и това ви спестява добавянето на допълнителен подсладител.

За закуска, десерт или междинно хапване, когато огладнеете през деня, чиа пудингът е чудесно решение, напомнят от Mate Kitchen. И съвсем не е нужно да сте вегани, за да се възползвате от него.

 Измийте бананите и ягодите.

 Бананите пасирайте с 2 ч. л. чиа до еднородна смес и разпределете пюрето по равно в 4 прозрачни чаши.

 Оставете си няколко ягоди за украса, а другите пасирайте с останалата чиа. Внимателно разпределете в чашите върху банановия крем.

 Оставете кремчетата за няколко часа в хладилник да стегнат.

 Украсете готовия чиа пудинг с пресните ягоди и листенцата мента и поднесете.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, в ограничени количества, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Прочете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти