Бюрек с праз

Сезонно предложение

Бюрек с праз
Снимка: iStock/Getty Images
0 от общо 0 гласа
60 мин.
Необходими продукти

700 г брашно

500 мл вода

1 с.л. сол

За плънката:

1 кг праз

7-8 с.л. зехтин

сол и черен пипер

1 ч.ч. олио

3 с.л. биволско каймак

Начин на приготвяне:

В голяма купа пресейте брашното. Добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче и в него сипете постепенно водата, като едновременно с това разбърквате. Щом се оформи топка тесто, извадете го върху набрашнен плот и месете със сила в продължение на 8 минути. Поставете тестото в купа и го покрийте с влажна кърпа. Оставете го да почине за 2 часа.

За плънката почистете стръковете праз и ги разрежете на две по дължина. Измийте ги много добре под течаща вода. След това нарежете праза на кръгчета. Запържете праза в тиган с 7-8 с.л. зехтин на силен огън. Овкусете със сол и черен пипер. Гответе до леко омекване на праза и запазване на цвета му. Оставете настрани да изстине.

Разделете тестото на 2 части.  По-голямата част разделете на 13 топки с големината на мандарина. Разточете всяка топка с размери 12-14 см върху набрашнен плот. Отстранете излишното брашно и намажете обилно всяка кора с олио. Подредете корите една върху друга. Краищата трябва да са идеално подравнени. Разточете корите, за да се увеличи диаметъра на кръга с още няколко сантиметра. Поставете тестото в предварително намазнена тава.

Изсипете праза върху тестото и го разпределете равномерно, като оставите 1 см открая свободен.

Разточете по същия начин останалите 11 топки, като ги мажете с олио и ги поставяте една върху друга. Покрийте праза с корите и затворете бюрека като оформяте борд с пръсти. Разпределете малки парченца биволски каймак или масло върху бюрека. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до златистокафяво отгоре и отдолу.

Още рецепти:

Млечна баница

Вита баница с пресен лук, лапад и сирене

Баница с патладжани и сирене

Сладка вита баница

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти