Фалафели с таханов сос

Постни и много апетитни

Фалафели с таханов сос
Снимка: iStock/Getty Images
0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

2 консерви нахут (по 400 г)
200 г пресен спанак
50 г брашно
1 скилидка чесън
2 с. л. галета
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. смлян кориандър
1/2 ч. л. смлян кимион
1/2 ч. л. сол
олио за пържене
за соса:
50 г сусамов тахан
сокът от 1/2 лимон
сол на вкус
за салатата:
200 г микс от зелени салати
30 г сушени домати
1/2 лимон
зехтин и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нахутът се отцежда. Спанакът се почиства, бланшира се за кратко, шокира се в леденостудена вода и се изстисква много добре. 

Нахутът, чесънът и спанакът се пюрират. Брашното се смесва с кимиона, кориандъра, солта, бакпулвера, содата и галетата. 

Разбърква се внимателно с нахутеното пюре, докато се получи хомогенна смес. При нужда се добавя още галета. 

Оформят се кюфтенца и се пържат на маслена баня. Таханът се разбърква с лимоновия сок, 100 мл вода и сол на вкус. 

Салатите се накъсват в купа. Прибавят се сушените домати, нарязани на ивички. Салатата се овкусява с лимонов сок, зехтин и сол. 

Фалафелите се сервират с тахановия сос и салатата.

Още рецепти

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти