Създадено за President

Питка с краве сирене

Вкусът на пролетта, сгушен в пухкаво и кадифено меко тесто

0 от общо 0 гласа
200 мин.
Необходими продукти

За тестото

брашно + за доомесване - 700 гр 

прясно мляко - 300 мл 

яйца - 2 бр.

олио - 3 с.л. 

пудра захар - 2 с.л. 

суха мая 14 грама - 2 пакетчета 

сол - 1 ч.л.

За плънката

краве сирене President - 400 гр 

яйца - 3+1 бр.

магданоз - 1 връзка 

пресен джоджен - 1 връзка 

олио - 80 мл 

Такава питка със сирене никога досега не сте опитвали. Това е вкусът на пролетта, сгушен в пухкаво и кадифено меко тесто, защото в плънката има не само сирене и яйца, но и по една връзка хубав, пресен магданоз и джоджен. Ако досега не сте пекли тесто с пресни подправки, какъв по-подходящ момент от тази рецепта. Питката се топи в устата, а предвид свежите подправки в нея, ако я поднесете с агнешко, ще предизвикате истински фурор на масата.

Тестото е великолепно. Когато се изпече, е леко, почти въздушно и причината за това е прясното мляко, с което е замесено. Не че с вода няма да се получи. Пак ще стане, но млякото придава особена мекота и нежност. Яйцата пък го правят богато и с наситен цвят.

Често обаче подценяваме сиренето, което ползваме за баница или други солени печива. Подхождаме по-непретенциозно – каквото и да е, само да е по-евтино. Истината е, че за хубава питка със сирене е важно какво сирене ползваме. То трябва да е плътно, мазно, с богат млечен вкус и да не се рони, защото иначе рискувате да се стопи по време на печенето и буквално да се изгуби. Нерядко некачественото сирене е твърде солено, което влошава вкуса на готовата питка. А не искате това. Искате, когато отхапете, да го усетите, да овкуси тестото, да го направи още по-апетитно.

Пробвайте тази рецепта и ще се уверите, че всеки детайл е важен. Ще чакаме да споделите впечатленията си.

Начин на приготвяне:

За тестото

1. Към хладкото мляко прибавете маята и захарта, разбъркайте и оставете на топло да се активира.

2. През това време в голяма купа разбийте 3 яйца със солта и към тях прибавете олиото и вече шупналата мая. Разбъркайте добре, прибавете брашното на порции и бъркайте, за да се получи меко тесто.

3. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете много добре. Сложете го в набрашнен съд, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втасва. Готово е, когато утрои обема си.

4. Извадете втасалото тесто върху набрашнен плот, премесете го, за да извадите въздуха от него, и го разделете на 7 равни части. Всяка топка разточете на кора с овална форма с дължина около 30 см. Намажете кората с олио, разточете следващата и я сложете върху първата. Намажете с олио и продължете така докато разточите всички 7 кори.

5. Вземете една кора, разпределете от плънката по дължина и завийте на руло. Рулото навийте на охлюв и сложете в центъра на дълбока тава с диаметър 34-36 см, покрита с хартия за печене. Направете същото с всички кори и подредете охлювите около центъра.

6. Оставете питката на топло да втаса за около 25-30 минути, след което я намажете с разбито яйце.

7. Печете на 180 градуса за около за 45-50 минути, като регулярно проверявате готовността с клечка за зъби или дървено шишче.

За плънката

1. Няколко минути преди тестото да е напълно втасало, пригответе плънката. В купа разбийте яйцата и към тях добавете ситно нарязаните магданоз и джоджен, както и натрошеното краве сирене President.

2. Разбъркайте всичко много добре и оставете встрани.

Внимание: Съдържа яйца, брашно и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти