
600 г черноморски миди
500 г паста фусили
200 г чери домати
50 мл зехтин
1 консерва бял боб (400 г)
3 скилидки чесън
1 стрък стеблена целина
2 люти сушени чушлета
1/4 връзка босилек
1 ч. л. майоран
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пастата се вари в голямо количество подсолена вода, не трябва да бъде напълно готова, а да остане леко твърда в средата. Отцежда се, а водата се запазва.
Бобът се отцежда и се пасира със 100 мл от водата от варенето на пастата. Бобеното пюре се прекарва през цедка, за да няма люспи.
Целината се наситнява и се запържва в сгорещения зехтин. Прибавят се накълцаният чесън, стритите люти чушлета и майоранът.
Наливат се 50 мл от водата от варенето на пастата. Слагат се добре почистените миди и съдът се похлупва. Мидите се задушават, докато се отворят.
Прибавят се пастата и пюрето от боб, посолява се и се готви още 2–3 минути. Ако е нужно, се налива от водата от варенето на пастата. Преди сервиране се прибавят разполовените доматчета, наситненият босилек, по желание – и малко зехтин.
Разбърква се и се поднася.
Прочетете още:
Вкусна паста с маслини и червено песто
Мусака от макарони
Свежа салата с макарони
Паста с тиквичка и пармезан
Как да си направим прясна паста?