
250 г маскарпоне
200 мл течна млечна сметана
4-5 с. л. пудра захар
275 г охладено бутертесто
3-4 зелени смокини от сладко
Начин на приготвяне:
Фурната загрях на 190 градуса. Охладеното тесто нарязах на квадрати, разположих в тава покрита с хартия и пекох до златист загар или около 10 минути. Оставих да се охладят напълно върху решетка. През това време приготвих крема.
В дълбока купа изсипах сметаната и с миксер я разбих, като към края добавих захарта и разбърках до гъста смес. Добавих маскарпонето и разбърках до гладък крем.
Смокините нарязах на малки парченца.
Подготвих чашите. В по-голяма чиния натроших бутерките. Трябва да се получат дребни трохи. На дъното на всяка чаша сложих пласт от трохите. Покрих с пълна лъжица от крема и подредих няколко парченца смокини. Сложих от трохите, от крема, няколко парченца смокини и завърших с трохи.
Ако не ги пълните догоре, може да се получат и 6 чаши. Всъщност ви съветвам да не ги пълните. Прибрах ги в хладилника за през нощта (или поне за 4-5 часа) и на сутринта се насладихме на разкошен десерт.
Да ви е сладко!
Още изкушаващи идеи за десерт:
- Бърз и вкусен сладоледов десерт
- Диетичен шоколадов десерт
- Императрицата на десертите - мелбата
- Френските сладки "Макарон"
- Как десертът ще ни помогне да отслабнем