Как се прави: Варени гевречета

Как се прави: Варени гевречета

0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:

1 яйце
200 милилитра топла вода
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
1 и половина чаена лъжичка мая
сусам
и около 600 грама брашно

Начин на приготвяне:
Започваме като в топлата вода разтворим маята с лъжичката захар и една-две супени лъжици от баршното. Бъркаме, докато се разтворят добре.
След това в купа пресяваме брашното, чукваме яйцето, слагаме щипка сол и започваме да разбъркваме, като на тънка струя добавяме маята.

Бъркаме, докато стане трудно за бъркане, а след това започваме да месим с ръка. Когато омесим тестото, го оформяме на топка, оставяме го в купата и я запечатваме с домакинско фолио. Сега идва ред на чакането, защото тестото трябва  да втаса, докато удвои размера си.

Набрашняваме повърхност подходяща за месене и премесваме тестото, като накрая го разделяме на равномерни части.
Готови топчета тесто оформяме на лентички, а след това на гевречета. Когато сме готови, се преместваме на печката, където слагаме вода да заври. В нея слагаме по 2-3 от гевречетата и ги варим за много кратко - докато изплуват на повърхността.

Изваждаме ги с решетеста лъжица и ги поставяме върху хартия за печене. Тук, по желание, докато са още влажни, можете да ги поръсите със сусам или маково семе например. 

След това са готови за печене. Печем ги в предварително загратя на 200 градуса фурна, докато получат златиста коричка. След като изстинат нашите гевречета са готови за похапване. Да ви е сладко! 

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Прочетете още:

Домашно тесто за пица

Хляб с мед и розмарин

Козунак и руло от едно тесто

Домашни понички

Какво е парено тесто и как да го приготвим

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти