Домашни понички

Кулинарни експерименти

Домашни понички
Снимка: netinfo
1 от общо 1 гласа

Необходими продукти:

2 1/2 ч.ч. брашно
1 пакетче мая (7 гр)
3/4 ч.ч. топло прясно мляко
4-5 с.л. захар
1 яйце
1/4 ч.ч. разтопено масло
1/4 ч.ч. олио
щипка сол
ванилов екстракт

За глазурата:

2 ч.ч. пудра захар
сокът на един портокал, лимон или грейпфрут по избор
1 ч.л. ванилов екстракт
разтопен шоколад
шоколадови пръчици

Начин на приготвяне:
1. Стоплете млякото на около 45 градуса. Не трябва да е нито много горещо, нито много студено, за да може да се активира маята.
2. Прибавете една чаена лъжица от захарта към топлото мляко и разбъркайте. След това добавете и пакетчето мая и оставете така за около 5 минути, за да се активира.
3. През това време с миксер разбъркайте яйцето, останалата захар, разтопеното масло, ванилията и олиото докато се получи пухкав бледожълт крем. Прибавете млякото с маята и разбъркайте.
4. Размесете брашното със солта.

5. Прибавяйте по малко от брашното към сместа и бъркайте. След като прибавите всичкото брашно  ще се получи меко, лепкаво тесто, което трябва да месите на ръка поне 7-8 минути или докато се получи гладко тесто. Ако използвате кухненски робот около 5 минути ще са достатъчни.

6. Сложете тестото в предварително подмазана с олио дълбока купа. Намажете тестото и отгоре с малко олио, за да не получи коричка. Покрийте купата с фолио или памучна кърпа и я оставете на топло място за около 2 часа, докато тестото втаса и удвои размера си.
7. След като тестото е готово, го разточете върху набрашнена повърхност  с дебелина ок. 1 см. Ако имате формички за понички използвайте тях, за да ги оформите. Ако нямате, можеte да използвате формички за сладки. Наредете вече готовите понички в набрашнена тава, покрийте ги и ги оставете да втасат отново за около 30 минути.

8. Поничките се пържат в предварително загрято олио в дълбок съд. Стават доста бързо – пържат се по около 30-ина секунди от всяка страна. Не слагайте прекалено много понички наведнъж, защото ще падне температурата на олиото – следователно ще се пържат по-дълго време и ще поемат повече от олиото и могат да станат мазни, а не с хрупкава коричка.

9. След като извадите поничките от олиото ги слагайте върху кухненска хартия или нещо друго, което може да поеме излишното олио.
10. Направете глазурата като разбъркате пудрата захар заедно с ванилията. Прибавяйте по една-две супени лъжици от портокаловия сок и разбърквайте добре и така докато се получи средно гъста смес.

11. Потопете поничките в сместа и ги оставете някъде, за да може излишната смес да се оттече.
12. По желание може да разтопите на водна баня натурален шоколад и да потопите само горната част на няколко понички в него, а отгоре да украсите с цветни шоколадови пръчици. Аз направих няколко така, а няколко потопих в разтопен бял шоколад.
13. Поднесете ги веднага. Поничките са най-вкусни, докато са пресни. Стават около 12-15 понички, в зависимост от размера. Ако желаете да направите повече, може да удвоите продуктите.

Още техники:

Пълнозърнести палачинки
Бухтички
Понички
Палачинки миньончета

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти