
И черното, и зеленото грозде са богати на важни хранителни вещества, макар че ползите за здравето, които предлагат, се различават леко, според здравни експерти. Според The Times of India, двете разновидности се отличават не само по вкус, но и с впечатляващата си хранителна стойност.
Ползи от черното грозде
„Черното грозде съдържа високи нива на антиоксиданти, включително ресвератрол, който има противовъзпалителни и противоракови свойства“, обяснява Гини Калра, ръководител на отдел „Диететика“ в Aakash Healthcare.
Тези антиоксиданти могат да помогнат в защитата на организма срещу заболявания като диабет, болестта на Алцхаймер, сърдечни заболявания и Паркинсон. Освен това, черното грозде е богато на фибри, витамин C и витамин K, и съдържа естествени захари като фруктоза.
Особено ценен е ресвератролът, който се намира основно в ципата на черното грозде. Той подпомага здравето на сърцето и мозъка, а според някои източници може дори да има антистареещи свойства. Здравният сайт WebMD отбелязва, че ресвератролът и друго съединение – птеростилбен – са показали антиобезитетни ефекти в лабораторни и животински проучвания.
Ползи от зеленото грозде
Специалистът по хранене Дебджани Банерджи от PSRI Hospital в Делхи споделя, че зеленото грозде също е отличен източник на витамин C, витамин K, калий, фибри и антиоксиданти като флавоноиди. Тези вещества имат също противовъзпалителни и противоракови свойства.
Зеленото грозде съдържа глюкоза и фруктоза, които осигуряват бърза енергия. То често се свързва с по-добро управление на теглото и контрол на кръвното налягане. Проучвания показват, че флавоноидите в него могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло и справяне с хипертония.
И черното, и зеленото грозде предлагат богат набор от витамини, минерали и антиоксиданти, които допринасят за цялостното здраве.
Изборът между тях зависи главно от личните ви вкусови предпочитания и здравословни цели:
-
Черното грозде е по-подходящо, ако търсите по-сладък плод с високо съдържание на антиоксиданти.
-
Зеленото грозде е добър избор, ако търсите по-кисел вкус, съчетан с подпомагане на теглото и кръвното налягане.
Който и вид да изберете, гроздето е вкусно и полезно допълнение към вашето ежедневно меню.