Как се прави: Пълнен никулденски шаран

Как се прави: Пълнен никулденски шаран

Как се прави: Пълнен никулденски шаран
Снимка: Vkusnoteka.bg
0 от общо 0 гласа

Рецептата е класическа, шаран от около 1,4 кг., с уханна плънка от ориз с канела, орехи и стафиди.

Ароматите са дафинов лист, девисил, червен пипер, черен пипер и сол. Пекох го 30 минути под фолио и още 15 минути отворен. 

Необходими продукти:
пресен шаран 1,4 кг
черен пипер
сол

Продукти за плънката:
100 г ориз
2 глави лук
1 скилидка чесън
50 мл. зехтин
30 мл. сухо бяло вино
1 кафена лъжица червен пипер
1/2 ч.л. канела
2 малки дафинови листа
1 ч.л. девесил
черен пипер
сол
50 г смлени орехи
50 г накиснати стафиди

кухненски канап за връзване
400 мл. вода
2 с.л. доматено пюре
30 мл. зехтин
сол

Начин на приготвяне:

Внимателно поставете шарана върху дъска. Най-добре е да ползвате ръкавици. Ако желаете, изстържете с нож люспите. Внимавайте, защото е хлъзгав. Разрежете корема, отдолната страна, и с помощта на нож изстържете вътрешностите навън. Измийте го добре. Поставете го в тава и го поръсете с черен пипер и сол.

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тенджера със зехтин, до омекване. Добавете почистения и измит ориз, бланширайте минута-две и налейте 1 ч.ч. вода. Време е за подправките - канела, червен пипер, черен пипер, дафинов лист сол.

Разбъркайте и налейте бялото вино с още 1/2 ч.ч. вода. Намалете котлона и оставете ориза да стане полу-готов. Добавете смлените орехи и накиснатите и отцедени стафиди. Разбъркайте и охладете леко плънката.Загрейте фурната на 200 градуса.

Внимателно напълнете корема на шарана. Прекарайте кухненски канап под нея и я завържете, така че да не изтече плънката. Налейте 400 мл. вода. Сложете доматеното пюре, сол и полейте рибата и соса със струйка зехтин.

Разпределете останалата плънка отстрани в соса.
Покрийте тавата с фолио и печете рибата, покрита с фолио 30 минути, след това отстранете фолиото и печете още 15-20 минути отворена.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Други рецепти:

Никулденски рибник

Шаран с подлучен гъбен сос

Най-добрата риба за зимата

И още една рецепта:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти