Девесил – подправката, която дава супер сили

Девесил – подправката, която дава супер сили
Снимка: Thinkstock

Девесилът (Levisticum officinale Koch) е многогодишно растение от семейство Целинови. Достига 1-2 метра височина и от него се използват листата, плодовете и коренището. 

Познат ни е като незаменима подправка за рибни чорби и супи или за агнешко печено, а корените и плодовете на растението са добри като антисептици и затова се слагат в месни консерви.

Девесилът обаче има много по-голям потенциал, ако говорим за лечебни свойства. Отличителен е силният, наситен и специфичен тамянов аромат на девесила.

Подправката е позната още с наименованията селим, русалин, левущян или лющян, а самото име девесил, съгласно народните вярвания, означавало "девет сили" - толкова получавал онзи, който го поръсвал обилно в яденето си или пиел отвара от девесил. 

Като храна и лекарство той е известен още на римляните. В ранното Средновековие англичаните го използвали за получаване на тонизиращи напитки.

Ползи

Девесилът предизвиква отделяне на секреции главно от стомашно чревния тракт и белите дробове, тонизира организма, стимулира отделителната система, действа благотворно на сърдечно-съдовата и нервната система и има ясно изразен спазмолитичен ефект върху гладката мускулатура.

Още през 1882 г е установено, че девесилът препятства разпространението на туберкулозните микобактерии. Освен това е силно диуретично средство. Употребява се против обилно потене и при някои кожни заболявания.

Девесил има способността да омекотява дейността на стомаха и червата, влияе много добре и бързо за надвиване на изтощението и вътрешната немощ, вследствие на други заболявания, на кашлица и астма, на бронхит, сърдечни болести, изчиства жлъчката и премахва отоците, причинени от вътрешни болести. Освен това успокоява и нервната система.

Отварата от корените му, смесена с малко оцет и коприва помага за заздравяване на дълбоки рани, премахва обриви и спира косопад.

Прилага се външно при кожни сърбежи, рани, гъбички по краката, при мускулни, костни и ставни заболявания, при силни болки и схващания, баните с отвара от корените, както и от цялото растение, дават много бърз и добър ефект.

В 1/2 л вода или червено вино се сваряват в продължение на 10-15 минути 1-2 с.л. от пресните или изсушени корени. Пие се по 2-3 пъти дневно по 1 ч.ч.. Тази рецепта служи и за профилактика – предпазва кръвоносните съдове от склероза.

За вътрешен прием: 1 ч.л. стрити коренища се заливат с 0.5 л кипяща вода, киснат се 3-4 часа, прецеждат се и се разделят на 3 равни части. Приемат се сутрин, обед и вечер преди хранене. Сокът от девесил се прилага при глисти.

Кулинарна употреба

Пресният девесил е подходяща подправка за пилешки супи, боб, сосове и по-тежки меса. Плодовете се използват за мариноване на зеленчуци, заедно с дафинов лист, черен пипер и бахар. Комбинира се добре с магданоз, копър, зеленчуци за супи, черен и червен пипер, майорана и чесън.

Девесиловите листа на вид напомнят тези на целината, а и вкусовият им аромат, доста отчетлив, е нещо между целина и магданоз. Без листа от девесил (свежи или сушени) българската рибена чорба, а и повечето рибни ястия, направо губят националния си характер. 

Препоръчително е да сложите листата малко след началото на готвенето. 

Съхранение

Съхранявайте сушените листа от девесил в добре затворени бурканчета на температура не по-висока от 15 градуса. Не бива да има директен достъп на светлина или други източници на топлина.

Съхранени по този начин листата запазват дълго време своите полезни свойства. Девесилът се запазва много добре замразен във фризер.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти