
8 глави чесън
1 л зеленчуков бульон
1 ч. л. суха мащерка
1/4 ч. л. индийско орехче
60 мл зехтин
2 с. л. брашно
60 г фиде
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Главите чесън се разполовяват и се поставят с разреза надолу в намазана с 30 мл зехтин тава. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор), докато омекнат и станат карамелени – около 30 минути.
След това се скилидките се намачкват с преса за картофи. Останалият зехтин се загрява и в него се запържва брашното.
Сипва се и пюрето от печен чесън. Когато и то се запържи, се налива бульонът. Овкусява се с мащерката и индийското орехче, сол и бял пипер.
Наливат се около 300 мл вода и се готви още около 15 минути на слаб огън. В супата се слага и начупеното фиде и се оставя на огъня, докато то омекне.
Готовата супа се разпределя в купи и по желание се поръсва с наситнен магданоз.
Други рецепти:
- Пилешка супа с китайски спагети и спанак
- Бял борш с дълбок вкус
- Френска лучена супа
- Топла супа за студените вечери
- Класическа пилешка супа
- Пилешка супа по селски
- Да си сготвим борш