Постна крем супа от сладки картофи

Екзотична и питателна

1 от общо 1 гласа
75 мин.
Необходими продукти

сладки картофи големи - 3 бр.

кокосово мляко - 400 мл 

лук - 2 глави 

чесън - 3 скилидки

пресен джинджифил настърган - 1 ч.л. 

зеленчуков бульон - 0,5 л 

олио - 50 мл 

бадеми бланширани - 50 гр

магданоз - 1/2 връзки 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Ако сте настроени за екзотична храна от други, по-далечни географски ширини, тази рецепта за постна крем супа от сладки картофи е точно за вас. Батати (другото име на сладките картофи), парче пресен джинджифил, чесън, кокосово мляко – нищо общо с познатите ни вкусове. Сладникаво и в същото време джиндижифилово и пикантно от черния пипер, допълнено от подчертания кокосов вкус.

С тази супа на Mate Kitchen ще се пренесете на Сейшелите, а може би и в Индонезия. Където и да е, ще е доста по-топло, пъстро и наситено с непознати примамливи ухания. Сладко, солено и пикантно ще се сливат по неповторим начин.

Тази супа, впрочем, е подходяща за пости или ако трайно сте преминали към хранене без животински продукти. Питателна е, сгрява приятно, носи разнообразие в менюто, а се приготвя от малко и достъпни продукти.

Изненадващ е не само вкусът на постната крем супа от сладки картофи, но и финалът, поднасянето й. Хрупкави запечени бадеми и магданоз за свежест. Забравете за крутоните, те не са подходящи тук. Бадемите трябва да са обелени и да не са солени, запечени леко на сух тиган. В интерес на истината, може да добавите и малко накълцана прясна червена люта чушка или сухо чили. Лютото подхожда много тук, само съобразете количеството с личните си предпочитания.

Ако се чудите с какво да поднесете вашата крем супа от сладки картофи, така че да няма разностилие на масата, помислете за морска храна. Скариди, октопод, миди, калмари, ракообразни, риба. Вкусовете ще се допълнят чудесно. Може би и свежа салата към тях и повече не ви е нужно.

Добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. В загрятото олио задушете нарязания на ситно лук, след това прибавете чесъна и джинджифила.

2. Задушавайте още няколко минути и в добавете обелените и нарязани на кубчета сладки картофи. Разбъркайте добре, задушавайте 3-4 минути и налейте зеленчуковия бульон и кокосовото мляко. Разбъркайте добре и варете докато зеленчуците омекнат напълно.

3. Подправете с черен пипер и сол, разбъркайте добре и варете още 1-2 минути. Дръпнете тенджерата от огъня и пасирайте до желаната от вас гъстота.

4. При нужда може да разредите с кокосово мляко или зеленчуков бульон.

5. В сух тиган сложете нарязаните бадеми и ги запечете до лек златист загар. Изсипете ги в купичка и оставете да изстинат. Сервирайте супата гарнирана със ситно нарязан магданоз и печени бадеми.

Внимание: Съдържа бадеми, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти