- 1 патица
- 2 картофа
- 2 моркова
- 1 корен пащърнак
- 2 стръка стеблена целина
- 1 червен домат
- 2 дафинови листа
- 100 г ориз
- 1/2 връзка девесил
- 2 стръка мащерка
- сол и черен пипер на вкус
- за застройката:
- 100 г кисело мляко
- 2 жълтъка
Начин на приготвяне:
Нарежете патицата на парчета и я сложете в тенджера. Залейте със студена вода и кипнете. Отстранете появилата се пяна на повърхността и добавете дафиновите листа, сол и черен пипер.
Гответе, докато месото започне да пада от костите. След това прецедете бульона и почистете месото от кожата и костите. Накъсайте го.
Обелете картофите, морковите, пащърнака, целината и домата. Нарежете ги на кубчета и ги пуснете в бульона.
След като зеленчуците омекнат, пасирайте супата. Върнете на огъня, добавете ориза и поръсете с наситнени девесил и мащерка.
Щом оризът се свари, върнете месото и гответе още около 5 минути.
Разбъркайте жълтъците с млякото и темперирайте с черпак от горещата супа. Изсипете застройката в тенджерата, подправете със смлян черен пипер и сол на вкус и гответе още около 5 минути. Сервирайте с листенца девесил.
- Съвет: Ако патицата, която сте купили, е с дреболиите, ползвайте и тях за супата.
Други рецепти:
Пилешка супа с китайски спагети и спанак
Бял борш с дълбок вкус
Френска лучена супа
Топла супа за студените вечери
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Да си сготвим борш