Лучена супа

Идеална за студените есенни дни

5 от общо 1 гласа
70 мин.
Необходими продукти

лук - 1 кг 

масло - 100 гр 

ементал или кашкавал - 150 гр 

олио - 50 мл 

бяло вино - 150 мл 

зеленчуков бульон - 1 л 

брашно - 1 с.л. 

захар - 1 ч.л. 

прясна мащерка - 3-4 стръка 

багети - 1 бр.

Купичка топла лучена супа със запечена хрупкава филийка и сирене отгоре винаги е добра идея. Разкошна комбинация от задушен в масло сладък лук, хубав бульон, ароматна мащерка и бяло вино по рецепта на Mate Kitchen. О, и малко черен пипер за пикантност. Една от най-лесните и в същото време изискани супи, които можете да опитате. Французите неслучайно я обичат толкова много.

Супата наистина се приготвя лесно, а вълшебният вкус идва от правилното съчетание на съставките. Масло, бяло вино, мащерка и бульон. Можете да ползвате пилешки, телешки или зеленчуков. Ако имате домашен, е чудесно. Ако ли не, винаги може да използвате готов. В краен случай пригответе бульон от кубче, но трябва да имате предвид, че това е много сериозен компромис с вкуса. Лекотата и деликатността на супата ще си отидат.

Вероятно ще се изкушите да поднесете супата с крутони или пък без нищо. Не го правете за нищо на света, ще сгрешите! Половината от вкуса и естетската наслада идват именно от тази препечена филийка с настърган ементал отгоре. Без нея ще решите, че “великата” лучена супа е твърде прехвалена. Както се казва, като ще е гарга, нека да е рошава. Изпълнете ритуала докрай и да ви е вкусно!

Начин на приготвяне:

1. Обелете лука и го нарежете на полумесеци.

2. Разтопете маслото в тенджера, добавете олиото и лука и го задушете за около 15-20 минути, докато напълно омекне. Разбърквайте регулярно, за да не загори.

3. След като лукът се задуши, добавете захарта и брашното, разбъркайте много добре и налейте виното.

4. След като сместа покъкри за 2-3 минути, налейте и горещия бульон.

5. Варете лучената супа още 15-20 минути и добавете мащерката. Подправете със сол и черен пипер.

6. След като супата е готова, налейте в огнеупорна купичка, отгоре сложете филийка от багетата, поръсете с настъргано сирене ементал и запечете в силно загрята фурна или на грил.

Внимание: Съдържа брашно и масло, които може да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти