Хляб с орехи и ленено семе

Великолепен за закуска и следобедно хапване

5 от общо 2 гласа
205 мин.
Необходими продукти

кисело мляко - 1 ч.ч.

хладка вода - 1 ч.ч.

яйца - 2 бр.

суха мая 14 грама - 2 пакетчета

захар - 2 с.л.

сол - 1 ч.л.

брашно + за доомесване - 800 гр

орехи - 80 гр

ленено семе - 50 гр

олио - 60 мл

Навит като охлюв, с препечена коричка и хрупкави парченца орехи и семена във всяка хапка - това е разкошният хляб с орехи и ленено семе по рецепта на Mate Kitchen! Чудесен е и за закуска, и за следобедно хапване, и като компания на основното ястие за обяд или вечеря.

Уханието на прясно изпечено тесто е неустоимо, а в случая е обогатено от орехите. Когато ги слагаме в сладкиш, имат един вкус, но в хляба са различни, отбелязват кулинарите от Mate Kitchen. Тук се дава възможност вкусът им да бъде усетен, а не само да добавят текстура и да подсушават тестото на плодовите кексове.

Лененото семе добавя още приятна хрупкавост в апетитния хляб, както и редица ползи за здравето. Той е добър приятел на стомаха и допринася за правилното храносмилане, напомня Mate Kitchen, а ако досега сте го добавяли в кисело мляко или мюсли, ето още една, малко по-разглезваща небцето възможност да се възползвате от неговите безценни качества.

Хлябът с орехи и ленено семе ще ви се услади още повече, ако го потопите в лютеница или разядка на основата на сирене, с риба или маслини… Няма значение – самото съчетание от мек хляб и разядка е достатъчно апетитно.

Начин на приготвяне:

1. Разтворете захарта и маята в хладката вода и оставете на топло да шупне.

2. През това време смесете киселото мляко, едно от яйцата и солта. Разбийте добре и прибавете вече шупналата мая.

3. Към сместа добавяйте пресятото брашно на порции, докато се получи меко тесто. Омесете добре на плота, поставете в голяма купа, покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.

4. След като е готово, разделете тестото на 2 равни части, поръсете едната с брашно и разточете на кора с дебелина 1 см. Полейте с половината от олиото и поръсете ленено семе. Прегънете и размесете, докато лененото семе се разнесе равномерно. Оставете встрани и направете същото с втората половина.

5. След като сте готови, разточете отново всяка половина на кора с дебелина 0,5 см, поръсете с орехи и завийте на руло. Усучете рулото в противоположни посоки и навийте на охлюв. Направете това и с другата част от тестото.

6. Поставете охлювите в голяма тава, покрита с хартия за печене, и оставете на топло да втасат за още 25-30 минути.

7. През това време разбийте жълтъка от яйцето с 3 с. л. олио. След като охлювите са бухнали, намажете с тази смес, поръсете с ленено семе и печете на 180 градуса до златист загар и суха клечка при проверяване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти