Бюрек от патладжани

Лесна рецепта за привържениците на домашната кухня

5 от общо 3 гласа
50 мин.
Необходими продукти

За основната част

патладжани - 2 бр.

сирене - 200 гр

яйца - 1 бр.

чесън - 2 скилидки

копър - 5 стръка

черен пипер на вкус

 

За панировката

яйца - 2 бр.

олио - 100 мл

галета - 100 гр

 

За млечния сос

кисело мляко - 1/2 кофичка

майонеза - 100 гр

копър - 4 стръка

чесън на прах - 1 ч.л.

сол на вкус

черен пипер на вкус

Бюрек е турска дума и означава баница, на каквото и до известна степен напомня тази рецепта на Mate Kitchen, само че вместо с кори плънката от яйца и сирене се завива с патладжан. Той, от своя страна, освен че е вкусен, носи доста ползи за организма и е богат на калий, магнезий, мед, калций, фолиева киселина и желязо.

Ястието се приготвя на два пъти, обясняват Mate Kitchen. Първо трябва да запържите патладжаните, за да омекнат и с тях да се работи лесно. След това, когато ги направите на своеобразни сандвичи със сирене и яйца, да панирате и да запържите всичко още веднъж. Знаете, че патладжаните поемат много олио, така че е повече от задължително да ги извадите върху кухненска хартия.

Обикновено сме свикнали да консумираме пържените патладжани с доматен сос. За тази рецепта обаче е по-подходящ чесновият сос на млечна основа. Може да го поднесете отделно и всеки да си сложи колкото иска, а може предварително да залеете бюрека и да сервирате така.

Начин на приготвяне:

За основната част

1. Нарежете патладжаните на филийки с дебелина 3 мм и ги посолете.

2. Запържете ги от двете страни в сгорещено олио - колкото да омекнат, извадете и отцедете в чиния със салфетка.

За панировката

1. Натрошете сиренето, смесете го с яйцето, нарязания копър и накълцания чесън.

2. Вземете една от изпържените филийки патладжан, намажете със сместа и затворете отгоре с друга филийка.

3. Потопете в разбито яйце, после в галета, отново яйце и за финал галета и изпържете в тиган със загрято олио.

За млечния сос

1. Пригответе млечния сос, като смесите киселото мляко, майонезата, солта, чесъна, нарязания на ситно копър и черен пипер и залейте вече изпържените патладжани.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца, в ограничени количества. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа яйца, сирене, кисело мляко и майонеза, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти