Свинска кавърма в гювеч

Крехка и сочна

3.67 от общо 3 гласа
110 мин.
Необходими продукти

свинска плешка - 1 кг  

праз - 5 стръка  

червени чушки - 5 броя 

чесън - 3 скилидки  

червено вино - 1/2 ч.ч. 

зеленчуков бульон или вода - 1 ч.ч. 

доматено пюре - 2 с.л.  

масло - 50 гр  

олио - 3 с.л.  

червен пипер - 1 с.л.

чубрица - 1/2 ч.л.  

сол на вкус

черен пипер на вкус

В списъка с продукти специалистите от Mate Kitchen са посочили, че ви трябват 1 кг свинска плешка. Може да сложите и повече – докъм 1,2 кг, в случай че я готвите за човек, който обича мръвките. Плешката е подходящият избор за кавърма, защото месото е крехко, в него има достатъчно, но не прекомерно количество мазнина и когато се сготви, остава сочно.

Знаете, че обикновено кавърма се готви с кромид лук и ако държите, пригответе рецептата с него. Mate Kitchen обаче горещо ви препоръчват да си направите свинската кавърма с праз. Хубав, български праз! Вкусът е съвсем различен, по-мек и не толкова натрапчиво сладък. С него кавърмата е обаче сякаш по-зимна. Може, разбира се, да смесите лук и праз. Чушките може да са само червени или микс – зелени и червени. Така вкусът става по-богат.

Това е много уютно ястие, защото се готви в гювеч, а знаете, че глинените съдове превръщат и най-обикновените продукти в съвършенство. Добре е да си подготвите или по-дълбок и голям тиган, или направо тенджера, защото зеленчуците и месото първо се задушават и след това се прехвърлят в гювеча.

Свинската кавърма с праз и вино става бавно, за няколко часа с цялата подготовка, но готвенето не напряга. За събота и неделя или за почивни дни е идеална рецепта.

Начин на приготвяне: 

1. Нарежете месото на хапки и го запържете до златисто в олиото и маслото в тенджера или дълбок тиган.

2. Извадете го и в същата мазнина сложете нарязания на едро праз и накълцания чесън. Задушавайте ги до омекване и добавете нарязаните на едро чушки. След като и те поомекнат, подправете с червения пипер и чубрицата.

3. Сложете доматеното пюре, налейте виното и върнете месото. Разбъркайте добре и оставете да поври 5-6 минути, докато алкохолът се изпари.

4. Прехвърлете всичко в гювеч, налейте зеленчуковия бульон, подправете със сол и черен пипер и печете на 200 градуса за час и половина.

Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти