Странджанска пита с месо и ориз

Странджанска пита с месо и ориз

Странджанска пита с месо и ориз
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Тази рецепта идва от завладяващата Странджа планина и в нея може да се открие кулинарното влияние на Близкия изток и приготвящите се там питки лахмаджун. 

Необходими продукти за 6-8 порции:

За тестото:

500 г брашно
10 г мая
50 г прясно мляко
1 яйце
1 ч. л. сол
2 с. л. олио
1 с. л. масло

За плънката:
500 г смляно месо
100 г ориз
250 г кашкавал, настърган
1 глава лук, настърган
2 пиперки, нарязани на ситно
2 домата, обелени и нарязани на ситно
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Маята се размива в хладкото мляко, прибавя се 1 с. л. от брашното и се оставя да втаса. Брашното се пресява и се оформя кладенче. Прибавят се маята, яйцето, 2 супени лъжици от олиото, ½ чаена чаша хладка вода и солта. Оформя се тесто, което се меси, докато стане гладко и престане да лепне. Оставя се да втаса, покрито с намаслено фолио, докато удвои обема си. Втасалото тесто се премесва и се разстила на дъното на тава, намазана с маслото.

Оризът се сварява в 150 мл подсолена вода и се смесва с каймата. Добавят се пиперките, доматите, половината от кашкавала, лукът, червеният и черният пипер. Сместа се посолява и се разбърква добре, след което се разстила върху тестото. Питата се поръсва с малко олио и се слага да се пече на 180° С за 30 мин. Изважда се от фурната и върху нея се настъргва останалият кашкавал.

Отново се връща във фурната и се пече, докато се разтопи кашкавала.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Други рецепти:

Киш със спанак и праз

Киш с риба тон, праз и тиква

Вкусен овчарски пай

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти