Необходими продукти:
500 г спагети
250 г сирене „Рикота“
1 кг домати (сорт „Рома“)
2 патладжана (тънки)
2 скилидки чесън
1/2 връзка босилек
80 мл зехтин
1 с. л. каперси
1 ч. л. червен винен оцет
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Доматите се обелват, нарязват се на кубчета и се варят, докато сокът им се редуцира до 1/3.
Чесънът и каперсите се накълцват и се запържват в около 40 мл загрят зехтин.
Наливат се и сготвените домати, овкусява се с наситения босилек, сол, черен пипер и оцета. Сосът се вари 15 минути на слаб огън.
Необелените патладжани се режат на шайби. Посоляват се и се оставят 20 минути, за да се отцедят от горчивата течност. Изплакват се и се подсушават с кухненска хартия.
Поливат се с останалия зехтин и се пържат на няколко пъти в загрят тиган.
Пастата се сварява в голямо количество подсолена вода, отцежда се и се разбърква със соса, като по желание се налива от водата от варенето на пастата. Готви се 2–3 минути и се отстранява от котлона.
Гарнира се с рикота.
Прочетете още по темата:
- Вкусна паста с маслини и червено песто
- Мусака от макарони
- Свежа салата с макарони
- Паста с тиквичка и пармезан
- Как да си направим прясна паста?