Щедра лазаня

Истинско кулинарно предизвикателство

Щедра лазаня
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Една от традиционните рецепти за карнавала във Венеция е „голямата карнавална лазаня”, чиято оригинална рецепта е с неаполитански произход. Някога всяко семейство я е приготвяло по свой начин, а по-бедните хора са спестявали с месеци, за да ѝ се насладят.

Необходими продукти за 8 порции:
500 г кори за лазаня

за соса бешамел:

100 г масло
3 с. л. брашно
750 мл прясно мляко
сол и пипер на вкус

за месния пълнеж:

500 г сурова наденица
100 г пушен бекон, ситно нарязан
1 глава лук, нарязан на ситно
1 морков, настърган
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 ч. л. мащерка и риган
1 стрък розмарин
50 г масло
1 ч. ч. бяло вино
1 ч. ч. зеленчуков бульон

за пълнежа с рикота:

500 г рикота или фина извара
150 г настърган пармезан
200 мл прясно мляко
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. За бешамела маслото се разтопява на умерен огън в дълбок тиган, добавя се брашното и се разбърква с дървена бъркалка 1-2 мин. Слага се млякото при непрекъснато разбъркване. Сосът се оставя да поври на умерен огън, докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато. Добавят се сол и пипер на вкус.

2. Листата лазаня се подготвят според инструкцията на опаковката – леко се сваряват предварително или се подреждат направо сухи.

3. Смляното месо от наденицата се обърква с бекона, лука, моркова, магданоза, мащерката, ригана и 1-2 щипки ситно нарязан розмарин. В разтопеното масло се слага месната смес и се разбърква на умерен огън. Добавя се малко по малко виното и след това бульонът при непрекъснато разбъркване. Пълнежът трябва да изглежда сочен.

4. Рикотата се смесва с половината от пармезана и с прясното мляко. Подправя се на вкус.

5. Дъното на тавичка се намазва с масло и се покрива със слой бешамел. Подрежда се слой от корите за лазаня, като леко се застъпват. Върху тях се нанася слой бешамел, пармезан, месен пълнеж и рикота. Подреждат се по този начин поне 3 слоя кори и пълнежи. Завършва се с рикота и пармезан. За да стане сочна лазанята, се оставя да постои 20 мин. и се слага да се пече във фурна, загрята на 200˚ С, за 40 - 45 мин. Оставя се да почине 15 мин. и се нарязва.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти