Пълнени чушки с ориз

Обичана класика

Пълнени чушки с ориз
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Растителният аромат на зелените чушки идеално си подхожда със свежестта на цитрусите, а двете заедно правят ориза на плънката неимоверно вкусен.

Необходими продукти за 4 порции:

8 зелени чушки за пълнене
1 ч. ч. ориз с обли зърна
1 с. л. масло
1 с. л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязана
3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 голям резен целина, ситно нарязана
2 моркова, ситно нарязани
½ ч. ч. бяло вино или вермут
2 ч. ч. горещ зеленчуков или пилешки бульон
3 с. л. копър, ситно нарязан
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
8 тънки резенчета лимон
200 г чери доматчета, по желание
1 лимон, нарязан на кръгчета
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Чушките се почистват от дръжките. Оризът се сипва в цедка и се измива под течаща студена вода, докато водата стане прозрачна.

2. Маслото и зехтинът се сгорещяват и се слагат лукът, чесънът, целината и морковите. Разбъркват се на умерен огън, докато леко омекнат. Сипва се отцеденият ориз, разбърква се и се налива виното. Оставя се да поври, докато се изпари. Сипва се 1½ ч. ч. от бульона, подправя се със сол и пипер на вкус, затваря се с капак и се оставя да къкри 5 мин. или докато течността се абсорбира. Добавят се магданозът и копърът и се разбъркват.

3. Напълват се чушките и в отвора на всяка се слага по резен лимон. Слагат се в тавичка. Заливат се с останалия бульон и се разпределят останалите резени лимон. Всеки се поръсва с малко сол и зехтин. По желание в тавата може да се добавят и чери доматчета, срязани наполовина, поръсени със сол и зехтин.

Чушките се пекат в загрята фурна на 200° С, докато се зачервят и бульонът се абсорбира.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти