Пиле със зеле

Пиле със зеле

0 от общо 0 гласа
165 мин.
Необходими продукти
  • зеле - 1,5 кг - 2.24 лв
  • пилешки бутчета - 4 броя - 11.99 лв
  • чесън - 2 скилидки - 0.08 лв
  • домати на кубчета малка - 1 кутия
  • олио - 100 мл - 0.42 лв
  • червен пипер - 1 ч.л. - 0.07 лв
  • дафинов лист - 2-3 броя - 0.10 лв
  • сол на вкус

Пиле със зеле! Българска кулинарна класика, която дори влезе в римите на една друга класика – „Скакауец“ на легендарните „Хиподил“. Тази рецепта е един от най-вкусните начини за приготвяне на прясно зеле. По-леко от варианта със свинско, но е също толкова вкусно. Чудесно е за обяд или вечеря, едновременно леко и засищащо подсещат ни от Mate Kitchen.

Когато готвите пиле със зеле, свинско със зеле или пък само постно зеле, количеството на доматите зависи от това дали го предпочитате по-сладко. Ако сложите повече, ястието в никакъв случай няма да стане лошо на вкус, напротив. Просто вкусът им доминира над зелето. Съветът ни е да ползвате пресни или от консерва, но в никакъв случай не ги заменяйте с доматено пюре. Що се отнася до пилешкото, ползвайте или цяло пиле или бутчета. Така всеки ще получи месо с еднакво качество.

Друга важна подробност е мазнината. Зелето носи на мазнина. Ако я спестите, стои като сварено и е по-блудкаво на вкус, така че, решите ли да правите пиле със зеле, нека да има. Освен това пилешкото не е така мазно като свинското, така че не можете да разчитате само на него да омазни ястието.

Единствената подходяща подправка за пилето със зеле е дафинов лист. Сложете един-два, но не повече, защото пилешкото месо е леко и му трябва малко, а дафиновият лист има силен вкус и аромат, съветват от Mate Kitchen.

  1.  Нарежете зелето, претрийте го със сол и го сложете в подходяща тенджера.
  2.  Отгоре добавете нарязаните скилидки чесън, налейте олиото и го оставете да се задушава на умерена температура за около половин час. Разбърквайте от време на време, за да не загори.
  3.  След като зелето омекне, добавете доматите, червения пипер и дафинов лист по желание.
  4.  Оставете го да покъкри още 15-20 минути, след което го прехвърлете в тава. Отгоре наредете пилешките бутчета, овкусете месото с червен пипер и сол на вкус.
  5.  Налейте вода колкото да покрие зелето, покрийте с алуминиево фолио и печете на 200 градуса за около час – час и половина, или докато ястието остане на мазнина.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол