Пикантно пиле с кус-кус и магданоз

Една рецепта с полъх от Ориента

Пикантно пиле с кус-кус и магданоз
Снимка: Thinkstock
0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:

8 пилешки филенца ( около 1 кг.)
1 глава лук
1 връзка магданоз
2 кубчета пилешки бульон

50 гр. маслини каламата ( с пурпурно-кафяв цвят и удължена бадемовидна форма)
50 гр. зехтин
2 ч.л. пресен лимонов сок (или сока на половин лимон)
2-3 скилидки чесън
2 ч.л. кимион
1 ч.л. куркума

½ ч.л. черен пипер
Няколко стръкчета магданоз за украса
Пресен кориандър (по желание)
1 ч. чаша кус-кус

Начин на приготвяне:

Поставяме лука, магданоза, кориандъра, лимоновия сок, чесъна , кимиона, куркумата и черния  пипер в купата на кухненски робот и го включваме, докато подправките станат ситно нарязани и се превърнат в хомогенна смес.

Поставяме пилето в голяма стъклена или керамична купа.

С получената от смлените подправки паста натриваме пилешките филенца равномерно и покриваме с домакинско фолио, след което поставяме купата за 1 час в хладилника.

Поставяме пилето с чаша хладка вода, сол и зехтин в тенджера или тиган с капак .
След като заври, намаляваме температурата и оставяме да къкри около 25-30 минути, докато пилето се свари.

Отстраняваме месото от огъня и продължаваме да разбъркваме соса на средно-висока температура за 10-12 минути, докато  се сгъсти.

Задушаваме кус-куса заедно с 1 ½ чаша пилешки бульон за около 10-12 минути.
Поднасяме като върху канапе от кус-кус подреждаме пилешкото, поливаме със сос, добавяме маслините и поръсваме със свеж магданоз.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти