300 г паста „Пене ригате“
500 г смляна свинска плешка
200 г суров пушен бекон
4 яйца
100 г сирене „Пармезан“
400 г домати на кубчета от консерва
1 глава червен лук
1 морков
2 скилидки чесън
4 стръка мащерка
1 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Беконът се нарязва на кубчета и се пуска в сгорещен тиган. Щом започне да отделя мазнина, се прибавят нарязаните наситно лук, морков и чесън и се оставят да се запържат.
Слага се каймата и се бърка, докато стане на трохи и придобие карамелен цвят. Овкусява се с мащерката и ригана.
В съда се изсипват доматите, овкусява се с черен пипер, разбърква се и се дърпа от огъня. Пастата се вари 2–3 минути във вряща подсолена вода, след което се отцежда.
Разбърква се с каймата, като се наливат и около 150 мл от водата от варенето. Прехвърля се във форма с махащо се дъно, постлана с пергаментова хартия.
Залива се със смес от разбити яйца и настърган пармезан. Пече се 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Нарязва се и се сервира.
Още рецепти:
- Семпла паста с домати и патладжани
- Класическа паста с малко продукти
- Паста с тиквичка и пармезан
- Паста с рукола