Пай с месо и горчичено грозде

Любопитна комбинация

0 от общо 0 гласа
120 мин.
Необходими продукти

за тестото:
500 г брашно
200 г свинска мас
5 жълтъка
1 ч. л. сол
за пълнежа:
500 г свинска плешка
500 г пилешка пържола от бут (без кожа)
500 г пилешко филе
250 г пушен бекон
3 скилидки чесън
1 глава лук
4 стръка мащерка
2 стръка салвия
2 с. л. бренди
1 ч. л. зелен пипер на зърна
кората от 1 лимон
сол на вкус
за желето:
350 мл пилешки бульон
1 пакетче желатин
сол на вкус
за гроздето:
600 г червено грозде (без семки)
100 г захар
125 мл ябълков оцет
1 скилидка чесън
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
1 с. л. дижонска горчица
сол на вкус

Начин на приготвяне:

В купа се смесват брашното, солта и студената свинска мас, претрива се с ръце така, че да се получат трохи. 

4 жълтъка се разбиват със 110 мл студена вода, наливат се към брашното и се замесва твърдо тесто. Покрива се с фолио и се оставя да стегне в хладилник. 

Свинското, двата вида пилешко и беконът за плънката се нарязват на малки кубчета. Смесват се настърганият лук и нарязаните на ситно чесън, мащерка и салвия. Овкусява се с настърганата лимонова кора, счукания зелен пипер, брендито и сол. 

Тестото се разточва на две кори. С едната се покриват дъното и стените на форма за торта с диаметър 23 см. Слага се цялата плънка. 

Покрива се с втората тестена кора, като краищата се притискат с вилица, за да се залепят по-добре. В нея се изрязват няколко дупки. Намазва се останалия жълтък, разбит с малко вода. 

Пече се 20–30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, докато придобие златиста повърхност. След това температурата се намалява на 170 градуса и паят се допича за 1 час. Охлажда се. 

Бульонът за желето се загрява леко и се посолява. Желатинът се накисва в 50 мл студена вода, когато набъбне се загрява в микровълнова фурна или на водна баня, излива се в бульона и се разбърква. 

В дупките на охладения пай се налива бульонът с желатина и се оставя в хладилник, за да стегне. 

В съд се смесват ябълковият оцет, захарта, дафиновите листа, мащерката, смачканата скилидка чесън, горчицата и сол на вкус. Загряват се на умерен огън, за да се разтвори захарта. 

Слага се и гроздето, готви се 5–10 минути и се оставя да се охлади в сместа. 

Паят се сервира с гроздето. 

Други рецепти:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти