Лимонено ризото с шампанско

Лимонено ризото с шампанско

Лимонено ризото с шампанско
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Ризотото е ястие хамелеон. В зависимост от повода и нуждата може да е семпла засищаща гозба или пък изискано и впечатляващо с вкуса си блюдо, като тази рецепта, изпълнена с цитрусовата свежест на лимона и пенливото вино.

Необходими продукти за 4 порции:

2 с. л.зехтин
2 с. л.масло

350 г ориз арборио
1 г лавалук, ситно нарязана
100 мл шампанско или друго пенливо вино
1,2 л горещ пилешки или зеленчуков бульон
1 щипка шафран, по желание
1 с. л. фино настъргана лимонова кора
1-2 с. л. лимонов сок
2 с. л. сирене маскарпоне или фино крем-сирене
1 с. л. магданоз, ситно нарязан
 сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Зехтинът и половината масло се загряват. Слага се лукът и се разбърква на умерен огън 3-4 мин. Слага се оризът и се разбърква, докато стане прозрачен. Налива се виното и се разбърква, докато се поеме.

Бульонът се слага да ври леко заедно с шафрана. Черпак по черпак се налива в ориза при непрекъснато разбъркване. Следващото количество се добавя, когато предишното е напълно абсорбирано от ориза. Когато бульонът остане наполовина, се слага лимоновата кора.

След като се налее и последното количество бульон, ризотото се сваля от огъня, добавят се лимоновият сок, маслото и маскарпонето. Разбърква се и се сервира със ситно нарязания магданоз.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Други рецепти:

Ризото с маслини

Ризото - поглед в дълбочина

Портокалово ризото с миди

Ризото с шоколад

Вкусно ризото с морски дарове

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти