Коледно меню: Банска капама

Коледно меню: Банска капама

Коледно меню: Банска капама
Снимка: Gotvach.bg
0 от общо 0 гласа

Още една впечатляваща рецепта, изпратена ни от наш читател за участие в новата коледна игра на Edna.bg! Включете се и вие smiley

Какво е Коледа за банскалии без Банска капама! Ето и рецептата на моето семейство:

Необходими продукти:
2 средно големи глави кисело зеле
2 глави розово цвекло в саламура (чекане)
2 глави стар лук
1/3 ч. чаша ориз
6 бр. тънки парчета сланина
2 бр. пилешки бедра
2 бр. пресен суджук
2 бр. телешки джолани с кост /рязани/
1 бр. домашна кървавица
дафинов лист
зърна бахар
зърна черен пипер
семена копър
сминдух
чубрица
слънчогледово олио

Начин на приготвяне:

Ако зелето ви е много солено го потопете за 1 час в студена вода. После го извадете и изстискайте колкото можете течност от него. Отделете 4-5 бр. от горните листа, ще ви трябват по-късно. Нарежете зелето, но не много ситно, за да не се стопи.

Идва ред на цвеклото, което също се реже по-едро. Не използвайте червеното от магазина, ще оцвети продуктите в тъмно и ястието няма да изглежда добре. Ако нямате чекане (цвекло), по-добре ги пропуснете. В тиган с малко олио запържете нарязания на шайби лук. Щом омекне и се зачерви, го извадете (посолен, опиперен и подкиселен е чудесно мезе). В същата мазнина изпържете измития и отцеден ориз, докато се оцъкли, т.е. стане прозрачен.

В достатъчно широк съд смесете зелето, чекането и ориза. Добавете подправките на вкус. Тайната на истинската капама е в негледжосаната тенджера, в която се приготвя. На дъното и се поставят 3 парчета сланина, после 2-3 от отделените зелеви листа. Изсипвате смело половината от зелево- оризовата смес. Редите месото на един или два пласта, зависи от количеството.

Следва втория пласт от ориз и зеле, останалите 3бр. сланина и целите листа зеле завършват реденето.  За да не си цапате тенджерата, като лепите капака с "лепило" от брашно и вода сложете между нея и него хартия за печене. Не добавяйте никаква вода, вино или друга течност! В зелето и месото има достатъчно, така че всичко да се сготви без да се отваря за 5 часа.

Внимание, поставете глинения съд в студена фурна. Пускате я да се загрее до 200. Приблизително след около 1 час или малко повече отворете и проверете дали от ястието ви се чува шум от завряла течност. Ако това е така намалявате фурната на 100 градуса и отивате да си легнете. След 5 часа изключвате фурната и оставяте при възможност тенджерата вътре. Капамата трябва да се яде след като е престояла завършена поне 6 часа.

Аз я приготвям на Бъдни вечер, а семейството я хапваме на Коледа вечерта. Подгрявам я както е в глинената тенджера, изсипвам я после в голяма тава и всеки си избира какво и колко да си сложи в писаната паница.

Бъдете здрави и Весела Коледа!
Златка Райчева

Прочетете още:

Вита баница с късмети

Коледни сарми със стафиди в гювеч

Памук погача

Ароматни мeдени бисквити

Коледна питка елха

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти