Коледно меню: Ароматни мeдени бисквити

Коледно меню: Ароматни мeдени бисквити
Снимка: Thinkstock

Още една впечатляваща рецепта, изпратена ни от наш читател за участие в новата коледна игра на Edna.bg! Включете се и вие smiley

Необходими продукти:
1 чаена чаша (220 г) захар
2 яйца (100 г)
1 чаена чаша (250 мл) олио
1 чаена чаша (360 г) пчелен мед
2 чаени лъжици (10 г) сода бикарбонат
2 чаени лъжици (7 г) канела
1 чаена лъжица (2-3 г) карамфил (подправка) на прах
1 чаена лъжица (2-3 г) индийско орехче
2 супени лъжици (14 г) какао
5 чаени чаши (750 г) брашно
+ още около 1 чаена чаша (150 г) брашно за доизмесване и разточване на тестото

За декорация (не е задължителна), могат да бъдат ползвани:
разтопен бял и черен шоколад
захарно тесто (фондан) 

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в купа и го смесете с подправките и содата. Когато в тестото има какао, не е задължително содата да се гаси в оцет. Няма да се усеща след изпичане. Яйцата и захарта се смесват в купата на миксера и се разбиват на пухкав крем. Последователно се е добавят, меда и олиото. Последно се прибавя брашното и се замесва тесто. 

Прехвърля се върху наръсен с брашно домакински плот и се меси до получаване на меко тесто, което да не лепи много. Не забравяйте обаче, че тестата с мед си остават леко лепкави, така че не прекалявайте с добавянето на допълнителното брашно. По-добре е да оставите тестото по-меко и когато го разточвате да поръсвате обилно с брашно, за да не лепи.

За улеснение готовото тесто може да се раздели на 2 равни части. Всяка се разточва на лист с дебелина около 4 мм. Сладките се изрязват с различни формички по желание. Гледайте да смествате формичките добре, защото при всяко събиране на тестото и разточването му наново, в него се вкарва допълнително брашно.

Изрязаните с формички бисквити се нареждат в тави застлани с хартия за печене. Добре е в една тава да не се смесват различни формички, освен ако не са с един размер. В никакъв случай не слагайте малки и големи бисквити заедно, защото малките се изпичат по-бързо. Ако желаете може да направите дупки на някои от бисквитите, така след изпичане ще може да оформите гирлянд от бисквитки или просто да прикрепите към тях красива панделка. За целта може да ползвате дървена клечка или сламка. Със сламката става по-голям отвор, през който е по-лесно да се промуши панделка или шнурче.

Печенето на сладките може да стане по няколко начина, като в зависимост от програмата на фурната и размера на бисквитите продължителността е различна. Във всички случаи сладките трябва да придобият лек златист загар, по-изявен в краищата на бисквитите, а долната им страна трябва да има вид и цвят на изпечено. Може да печете тавите една по една, на средна скара, в предварително затоплена фурна на 175°С. При тази програма печенето на по-малките бисквити отнема 8-9 минути, а на по-големите около 10.  

Когато се извадят от фурната, се оставят за 2-3 минути в тавата, понеже са много меки докато са горещи. Ако тавите са ви нужни, прехвърлете бисквитите с помощта на шпатула върху равно повърхност, най-добре кухненски плот ако е от материя която издържа на топло. Ползвайте шпатула за целта. Когато се охладят напълно, се прехвърлят в подходящ за съхранение съд. Тези бисквити са много много меки веднага след изпичане, но след като изстинат стават много твърди. Добре е да престоят 1-2 дни в затворен съд или покрити с прозрачно домакинско фолио, след което може да се пристъпи към украсяването им, което съвсем не е задължително!

Може да ги декорирате с разтопен бял и тъмен шоколад или да ги потопите в шоколад. Така най-много ми харесват на вкус. 

Рецептата е изпратена от Луси Петкова

Прочетете още:

Коледна питка елха

Царски коледни сарми

Коледни сарми със стафиди в гювеч

Постна питка с тиква

Коледна къща от... джинджифил

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти