Говежди стек с картофи

Класически печен говежди рибай стек, съчетан с хрупкави пържени картофи и домашно приготвен сос айоли.

4 от общо 4 гласа
60 мин.
Необходими продукти

1 голям говежди рибай стек (дебелина 3.5 см)

2 с.л. рапично олио

50 г масло

2 скилидки чесън

2 стръка розмарин

сол и черен пипер

 

За картофите:

500 г картофи

рапично олио

шепа магданоз

шепа естрагон

морска сол

 

За соса айоли:

2 големи жълтъка о т свободно отглеждани кокошки

1 ч.л. дижонска горчица

1/2 лимон, сок

щипка сол

75 мл растително олио

Начин на приготвяне:

1. Извадете стека от хладилника поне 20 минути преди готвене. Поръсете го обилно със сол и черен пипер от двете страни. Изтръскайте го и го поставете в тава с решетка за 5-10 минути.

2. Поставете стека в предварително загрята фурна на 140 градуса за 20-25 минути (за средна степен на изпичане). Извадете месото. Вътрешната му температура трябва да е 55 градуса.

3. Обелете и нарежете картофите на тънки резени. Поставете ги в студена тенджера с двойно дъно и ги залейте с рапично олио, за да ги покрие. Загрейте на умерен огън и щом олиото заври, гответе 15 минути. Разбъркайте много внимателно картофите, за да отделите залепналите за дъното, и гответе още 5 минути, докато картофите омекнат и станат тъмнозлатисти. Извадете картофите с помощта на решетеста лъжица върху кухненска хартия. Поставете картофите във фурната, за да ги държите топли.

4. За соса айоли смесете жълтъците, дижонската горчица и солта в голяма купа. Разбъркайте с помощта на тел. Добавете олиото на тънка струйка, при непрекъснато разбиване, до получаването на консистенция на емулсия. Добавете лимонов сок и разбъркайте. Пресипете соса в купичка.

5. Сипете олио в добре загрят тиган и поставете говеждия стек. Пържете 1 минута, до тъмнокафяв цвят, и обърнете. Добавете маслото, целите скилидки чесън и стръкове розмарин. Леко наклонете тигана и с помощта на лъжица поливайте месото с мазнина в продължение на още 1 минута. Извадете стека и го оставете да почине 5-10 минути. След това го нарежете на филии.

6. Поръсете топлите картофи с нарязани магданоз и мента. Поръсете с едра морска сол. Разбъркайте много добре.

7. Сервирайте стека с пържени картофи и сос айоли.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти