Създадено за Passiflora

Къпкейкове със захар от фурми

Пухкави мъфини с карамелени нотки

0 от общо 0 гласа
55 мин.
Необходими продукти

За къпкейковете

масло меко - 160 гр

брашно - 160 гр 

захар от фурми - 80 гр 

яйца големи - 4 бр.

ванилов екстракт - 1 ч.л. 

бакпулвер - 1,5 ч.л.

За крема

сладкарска сметана - 200 гр

маскарпоне - 100 гр 

крема сирене - 100 гр 

захар от фурми - 40 гр 

портокалов сок - 10 мл

прясна мента - 2 стръка 

Още с първата сладка хапка от къпкейковете на Mate Kitchen със захар от фурми ще признаете, че никога преди не сте опитвали нещо такова. Уж продуктите са класически за мъфини – яйца, брашно, масло, захар, а вкусът е различен, сякаш се прокрадват карамелени нотки. Така е заради захарта, защото не е обикновена, а от фурми.

Тя е полезната алтернатива на добре познатата бяла захар. Нима е възможно да има полезен заместител, ще попитате съвсем логично. Напълно е възможно. Захарта от фурми Пасифлора всъщност представлява сушени и след това смлени фурми. С нея на практика имаме не само подсладител, но и овкусител, защото тя носи деликатния, леко карамелен вкус на тези плодове. И още един плюс – по-сладка е от традиционната.

Така се постига един и същ ефект с по-малко количество. Енергийната й стойност също е по-ниска – в 100 г захар от фурми се съдържат около 330 калории. Тъй като представлява смлени плодове, не се разтваря напълно и не е подходяща за кафето или чая. Ако обаче поръсите с нея плодове, добавите я в киселото си мляко или смути или приготвите сладкиши, ще оцените нейното сладко вълшебство.

Освен че ползвахме захар от фурми в тестото на нашите къпкейкове, добавихме от нея и в крема. Съчетанието от плодовата захар с маскарпоне, сирене крема и сметана е неустоимо.

Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

За къпкейковете

1. Разбийте омекналото масло със захарта на крем.

2. Добавете яйцата едно по едно и след като сместа ги усвои, прибавете бакпулвера и ваниловия екстракт.

3. Разбийте всичко до гладка смес, след което разпределете сместа в 12 формички за мъфини. Можете да ги намажете с масло или да сложите във всяко от гнездата хартиена формичка.

4. Изпечете мъфините за 15-17 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.

5. След като са готови ги извадете от фурната и ги наредете на метална решетка, където трябва да останат до пълното им изстиване.

За крема

1. Докато мъфините изстиват, пригответе крема.

2. В купа смесете маскарпонето, крема сиренето и сметаната и разбийте до гъст крем.

3. Добавете сока от портокал и захарта и продължете да разбивате с миксер.

4. След като сместа е напълно еднородна, прибавете вътре нарязаните листа мента. Разбъркайте внимателно с лъжица и прехвърлете крема в сладкарски пош.

5. С така приготвения крем украсете изстиналите къпкейкове. Украсете с листенца мента и горски плодове по желание.

Внимание: Съдържа яйца, брашно, масло, крема сирене и маскарпоне, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти