телешко месо или шилешко - 350 гр - 6.37 лв
нахут от консерва - 200 гр - 1.15 лв
леща - 200 гр - 1.60 лв
домати малка консерва - 400 гр - 1.52 лв
фиде - 50 гр - 0.46 лв
сухи чушки - 3 бр - 0.97 лв
лук - 1 бр - 0.12 лв
морков - 1 бр
целина - 1/2 бр - 2.69 лв
магданоз - 1 връзка - 1.29 лв
лимони - 1 бр - 0.29 лв
жълтък - 1 бр - 0.16 лв
куркума - 1/2 ч.л. - 0.20 лв
кориандър - 1/2 ч.л. - 0.24 лв
черен пипер на вкус
сол на вкус
С особена емоция споделяме с вас тази рецепта за гъста супа с нахут и телешко месо. Тя е изключително питателна и идва от кухнята на мистичното кралство Мароко. Тази страна трудно може да се опише с думи, а храната и начинът, по който се приготвя, е невероятно вкусна.
В нашата супа с нахут всъщност има доста сериозен набор от продукти. Освен месото и нахута, в тенджерата слагаме леща, лук, моркови, целина, домати, сухи чушки… Миксът от зеленчуци е много богат и от комбинация с месото и варивата се получава изключително силно ястие. Мароканската кухня ползва подправки, но тук те не са така много. В общи линии се ограничават до задължителните кориандър и куркума с добавка от повечко черен пипер.
Ако ползвате сух нахут, е задължително да го накиснете в студена вода от предишната вечер и да го прибавите още в началото на готвенето. Разбира се, винаги можете да разчитате на удобството на консервирания нахут. От опит можем да споделим, че варенето му отнема ненужно дълго време и горещо ви препоръчваме да си го спестите.
Тази мароканска супа с нахут може да се приготви и с агнешко или шилешко месо и става не по-малко вкусна. Ние решихме да заложим на по-масово приемливия вариант за месо, тъй като знаем, че много хора не консумират агнешко, шилешко и овче заради специфичния му вкус. Ние го харесваме и можем да гарантираме, че няма да съжалявате, ако изберете него за тази рецепта.
1. Сложете в тенджера под налягане нарязаното на кубчета месо и лещата, налейте 2 литра вода и ги сварете за около половин час.
2. Добавете при тях нарязаните лук, целина и морков, доматите, нахута, нарязаните сухи чушки и сухите подправки.
3. Варете супата още 15 минути, след което посолете и добавете фидето.
4. Щом фидето се свари, дръпнете супата от огъня.
5. Разбийте жълтъка с лимоновия сок и застройте супата. Накрая поръсете с нарязания магданоз и поднесете.
