Великденски сладки с кафява захар

Подходящи и за всяко време от годината

2.5 от общо 2 гласа
60 мин.
Необходими продукти

За ваниловото тесто

пълнозърнесто брашно - 270 гр

кафява захар Пасифлора - 130 гр

яйца - 2 бр.

олио - 40 мл

ванилов екстракт - 2 ч.л.

сода бикарбонат - 1/2 ч.л.

За какаовото тесто

пълнозърнесто брашно - 250 гр

кафява захар Пасифлора - 130 гр

яйца - 2 бр.

олио - 40 мл

какао - 20 гр

сода бикарбонат - 1/2 ч.л.

Няколко двуцветни великденски сладки с чаша чай или кафе в априлския следобед. Или няколко от тях в джоба на детето, преди да е излязло да играе навън. Или няколко грижливо подредени в кутия за работа. Вкусните сюжети могат да бъдат безброй, вие само направете сладките и ги сложете в поднос в средата на масата. Неустоими са дори само на външен вид, така че скоростното им изчезване е неминуемо.

Великденски сладки вероятно провокира ароматни асоциации с козунак, но този път ще ви изненадаме. Няма да намесваме козунака, но ще ви изкушим с плътно, наситено и естествено ухание на меласа и зърнена сладост. Как така? Просто са приготвени с нерафинирана кафява тръстикова захар „Пасифлора“ и пълнозърнесто брашно. Тези две съставки променят изцяло правилата на сладката игра.

Вероятно се питате възможно ли е да получим „нормални“ великденски сладки, след като двата основни продукта са заменени с по-здравословни алтернативи. Може и още как!

Тръстиковата захар замества бялата захар напълно и не изисква специална подготовка преди готвене. Разтваря се във вода, топи се, когато се нагрее. Може да се използва за сладкиши, десерти, напитки, както и като хрупкава поръска върху тестени изкушения – мъфини, бисквити, кексове, козунак, кифлички, рула. С нея можете да направите и домашни конфитюри, сиропи, компоти.

Помнете, че не е нужно да чакате специален празник, за да си подарите миг наслада. Макар името им да е великденски сладки, можете да си ги приготвите по всяко време на годината.

Светли и сладки великденски празници!

Начин на приготвяне:

За ваниловото тесто

1. В купа разбийте 2 от яйцата заедно с кафявата захар „Пасифлора“. Към тях при непрекъснато бъркане прибавете ванилията и содата.

2. Към така получената хомогенна смес прибавете брашното на порции и бъркайте на ръка докато се получи меко светло тесто.

За какаовото тесто

1. В купа разбийте 2 от яйцата заедно с кафявата захар „Пасифлора“. Към тях при непрекъснато бъркане прибавете ванилията, содата и какаото.

2. Към така получената хомогенна смес прибавете брашното на порции и бъркайте на ръка докато се получи меко тъмно тесто.

3. Щом сте готови и с двата вида тесто, резточете еднакви ленти и от двата цвята. Долепете ги една до друга и с помощта на формички за сладки или чаша изрежете двуцветни сладки.

4. Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга.

5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до лек златист загар.

Внимание: Съдържа яйца и пълнозърнесто брашно, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти