Шоколадов трайфъл

Бърз десерт със запомнящ се вкус

5 от общо 2 гласа
25 мин.
Необходими продукти

сладкарска сметана - 400 мл

течен шоколад - 200 гр

ягоди - 300 гр

банани - 4 бр.

инстантно кафе - 100 мл

бишкоти - 200 гр

Звучи фръцнато, но всъщност е доста непретенциозна и се приготвя лесно, разказват Mate Kitchen за тази рецепта. На практика трайфълът е многопластов десерт, в основата на който са напоени в алкохол бишкоти. Върху тях на пластове се редят плодове, крем, желе – по ваш вкус.

В оригиналния си вид трайфъл се приготвя в голяма десертна купа. Вместо това обаче, от Mate Kitchen подреждат десерта в индивидуални бурканчета. Вместо в алкохол, натопяват бишкотите в инстантно кафе, разтворено в прясно мляко. Ако държите на алкохола, крем ликьор ще ви свърши чудесна работа. Не дръжте бишкотите в него твърде дълго, потопете ги бързо и ги извадете. Така им давате възможност да попият и от останалите вкусове в купата. Иначе ще се разпаднат от кафето и ще станат на каша, съветват кулинарите.

Обикновено, когато правим сладкиши с банани, от Mate Kitchen отбелязват, че може да ползвате потъмнели, стари банани. Не и този път. Свежест е ключовата дума, когато правите шоколадов трайфъл с плодове. Затова и ягодите, и бананите трябва да са добре узрели, но твърди, здрави и без потъмнявания. Иначе текстурата на десерта и видът му ще се съсипят.

Имайте предвид, че трайфълът не трябва да престоява дълго. Направете го малко преди да го поднесете и го дръжте в хладилника до последния момент.

Начин на приготвяне:

1. Разбийте сметаната до пухкав крем, прибавете шоколада и разбъркайте до еднородна смес.

2. Обелете бананите и ги нарежете на парченца. Почистете ягодите от дръжките и ако са по-големи, ги нарежете на половинки.

3. Пригответе кафето, налейте го в дълбока чиния и потопете бишкотите в него.

4. Вземете прозрачна купа и на дъното сложете ¼ от бишкотите. Върху тях на равен пласт наредете половината от ягодите. Покрийте със сместа от сметана и шоколад и изравнете. Сложете нов ред бишкоти, наредете половината от бананите и отново сложете от шоколадовата смес. Продължете да нареждате по този начин, докато се получат 4 слоя. Завършете с шоколадовата смес.

5. Охладете трайфъла и го поднесете.

6. По желание може да го подредите и в отделни чаши.

Внимание: Съдържа бишкоти и инстантно кафе, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти