Пухкав сладкиш с рикота и ябълки

Поднесен с ароматен сос от горски плодове

Пухкав сладкиш с рикота и ябълки
Снимка: iStock/Getty Images
0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

500 г сирене „Рикота“
4 яйца
50 г грис от твърда пшеница (семолина)
150 г кисело мляко
100 г захар
500 г ябълки „Фуджи“
1 щипка сол
филирани бадеми за поръсване
40 г краве масло
за соса:
300 г замразени горски плодове
50 г захар
1 портокал
50 мл бренди
1 шушулка кардамон

Начин на приготвяне:

Ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на тънки шайби. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта.

Прибавят се киселото мляко и рикотата и отново се разбива за кратко. Сместа се сипва към ябълките и се разбърква.

Белтъците се разбиват с щипка сол и внимателно се добавят към сместа с ябълките. Накрая се слага грисът и се разбърква.

Сместа се сипва във форма за печене, намазана с половината от разтопеното масло.

Залива се с останалото масло, поръсва се с филирани бадеми и се пече 50 минути в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор.

Сосът се приготвя като горските плодове се размразяват, пасират се и се прецеждат.

Към сока от горските плодове се добавят захарта, стритият кардамон, настърганата портокалова кора, портокаловият сок и брендито. Готви се около 5 минути и се охлажда много добре.

Сладкишът се сервира топъл, със соса.

Още изкушаващи идеи за десерт:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти