Портокалови мъфини

Ухание на масло и портокали за повече уют в студените зимни дни

2.36 от общо 11 гласа
40 мин.
Необходими продукти

брашно - 2 чаени чаши

бакпулвер - 1 пакетче

захар - 1 ч.ч.

яйца голямо или две по-малки - 1 бр.

масло - 60 гр

портокали голям - 1 бр.

ванилия - 1 пакетче

Кухнята се изпълва с вълшебен аромат, когато тези портокалови мъфини по рецепта на Mate Kitchen излязат от фурната.

Със сигурност сте попадали на какви ли не рецепти за мъфини в интернет, и то с разнооразни съставки. Не се изкушавайте обаче да ги приготвяте с олио или кисело мляко, или пък и с двете едновременно - съветват кулинарите на Mate Kitchen - според тях това не са никакви мъфини. Истинските кръгли кексчета трябва да са пухкави, да ухаят на масло и то да се усеща дори когато ги отхапете. Ако ще ползвате олио и кисело мляко, по-добре си направете един хубав кекс, нашарен с какао или шоколад.

Мъфините идват от Англия, където ги приготвяли с мая, разказват от Mate Kitchen. В САЩ рецептата е модифицирана и маята е заменена с бакпулвер. Така те придобиват световна популярност като меки и пухкави кексчета, които могат да са както сладки, така и солени. Думата произхожда от френското moufflet, което означава мек.

Обикновено за тестото се ползва прясно мляко, но единствената течност в настоящата рецепта за портокалови мъфини е сокът на един голям и сочен портокал. Това добавя допълнителен аромат и вкус, както и приятен жълт цвят на тестото.

От това количество продукти стават точно 12 малки мъфина. Може да ги декорирате с маслен крем или сметана, а ако ви се занимава, си направете глазура от крема сирене и пудра захар или пък ги полейте с разтопен шоколад. Двата вкуса се комбинират чудесно. За допълнителен ефект декорирайте с парченце лимонова и портокалова кора. Ако имате лайм, отрежете тънко парче и от неговата кора за още повече цвят, препоръчват още кулинарите на Mate Kitchen.

Начин на приготвяне:

 

1. Извадете маслото да омекне на стайна температура.

2. Смесете брашното с бакпулвера.

3. В дълбока купа разбийте омекналото масло и захарта до бял, пухкав крем. Добавете яйцето и продължете да разбивате, като постепенно добавите сока на портокала, настърганата портокалова кора и ванилията. Накрая на порции прибавете и брашното, смесено с бакпулвера. Бъркайте, докато се получи гладко тесто.

4. В тавичка за мъфини поставете хартиена чашка във всяко гнездо и напълнете до 2/3 от чашката. Печете мъфините в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15-20 минути или до готовност.

5. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат.

6. Поръсете ги с пудра захар и поднесете.

7. Можете да декорирате и с парченца портокал или портокалово сладко. Ако изберете този вариант, ги декорирайте непосредствено преди поднасяне, за да не „сиропирате“ вашите портокалови мъфини.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет в ограничени количества, както и за деца. Не е подходящо за хора, спазващи нисковъглехидратна диета. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа яйца, брашно и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти