Парфе с къпини

Леко и нежно, с фина текстура и запомнящ се вкус

2.9 от общо 21 гласа
65 мин.
Необходими продукти

заквасена сметана - 1 кг 

къпини - 250 гр 

шоколадови бисквити - 300 гр 

масло - 125 гр

пудра захар - 4 с.л. 

захар за овалване на плодовете - 4 с.л.

желатин 20 грама - 2 пакетчета 

Имаме нов вкус за галещите есенни следобеди – парфе с къпини. Леко и нежно, с фина текстура и запомнящ се вкус. Ще ви хареса контрастът между основата от шоколадови бисквити, крема от заквасена сметана и характерната сладост на зрелите къпини. С чаша кафе или капучино е просто чудесно.

Ще видите в списъка с продукти за нашето парфе от Mate Kitchen, че захарта не е никак много. Ако обичате по-сладко, може да добавите още, за да постигнете желания от вас вкус.

Забелязали сме, че често пренебрегваме вкусните къпини. Много хора подминават с безразличие отрупаните с плод ниски храсти, когато са на разходка сред природата. Като че ли от всички горски плодове най-малко консумираме тях, защото не знаем какво да ги правим. Мислим си, че са кисели и не са вкусни. Истината е, че добре узрелите къпини са великолепни, със специфичен вкус и най-вече – сладки. Дивите са по-дребнички, но култивираните сортове впечатляват с размер. С тях можете да приготвите всички рецепти, в които влагате някакъв горски плод – ягоди, малини, боровинки, касис.

Обикновено ви казваме, че можете да ползвате каквито имате горски плодове и това важи с пълна сила и за нашето парфе с къпини. Но горещо ви препоръчваме да не ги заменяте. Осмелете се да ги опитате, няма да съжалявате.

Начин на приготвяне:

1. Смелете бисквитите в блендер, към тях прибавете разтопеното масло и месете до едра еднородна смес.

2. Изсипете я във форма за торта с подвижно дъно, покрита с хартия за печене и найлонови ленти по бордовете. Разпределете бисквитената смес равномерно. Помогнете си с ръка или с чаша и оставете в хладилника да стегне.

3. През това време накиснете желатина в 100 мл студена вода и оставете да набъбне.

4. Разбийте сметаната и захарта добре с миксер.

5. Разтопете набъбналия желатин на водна баня, прибавете го към сметаната и разбъркайте много добре.

6. Извадете блата от хладилника и изсипете половина от сместа върху него. Подредете в произволен ред оваляните в захар къпини и залейте с останалата смес.

7. Приберете парфето в хладилника за 5-6 часа (най-добре е за цяла нощ). След като стегне напълно, освободете ринга, отлепете найлоновите ленти, декорирайте по желание и поднесете.

Внимание: Съдържа масло и заквасена сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти