Парфе от праскови

Елегантен френски десерт

5 от общо 1 гласа
20 мин.
Необходими продукти

праскови зрели - 6 бр.

жълтък - 2 бр.

пудра захар - 1 ч.ч.

прясно мляко пълномаслено - 1/2 ч.ч. 

течна сметана подсладена - 250 гр 

лимони прясно изцедени - 1/2 бр.

желатин общо 20 грама - 2 бр.

Елегантното парфе е френски десерт с над 100-годишна история. В родината му го приготвят, като смесват сметана, яйца, захар и плодов сироп, за да се получи кремообразна смес, която след това се замразява във високи стъклени чаши. Друг вариант за направата му е сметаната да се замени с разбити белтъци, но тогава консистенцията му е по-шуплеста и не така плътна. В американската версия има повече съставки, включително ядки, кисело мляко, ликьор, а топингът е от пресни плодове и бита сметана.

Макар да звучи и да изглежда много изискано, рецептата всъщност никак не е трудна за приготвяне. Тя може да се изпълни без проблем в домашни условия, защото не изисква някакво специално кухненско оборудване. Най-важното, което трябва да направите, е да почистите плодовете много старателно от мъха, въпреки че след това ще ги белите. Той се отстранява най-добре първо на сухо с памучна кърпа или гъбичка и чак след това прасковите се измиват с вода.

Другият вариант е да ползвате нектарини, но имайте предвид, че те имат съвсем различен вкус.

Парфето е чудесен начин да разнообразите лятното меню (и не само) и да предложите студен десерт, който е различен от сладоледа. Може да го направите във форма с подвижно дъно и да го режете на парчета като торта. Другият вариант е да го замразите в индивидуални купички. Който и да изберете, надяваме се да ви стане любим като на нас.

Начин на приготвяне:

1. Измийте плодовете, след това ги обелете от кората и махнете костилките. Пасирайте прасковите с миксер, докато постигнете фино пюре.

2. Разбийте в една купа жълтъците с пудра захар, докато се образува белезникава пяна, след това добавете млякото, като продължавате да разбърквате.

3. Поставете млечната смес на водна баня и разбърквайте, докато се сгъсти. Отместете крема от котлона, а когато той започне да изстива, прибавете разбитата сметана и пюрето от праскови с лимоновия сок.

4. Накиснете в 12 супени лъжици вода желатина, докато набъбне, след което го разтворете на водна баня. Оставете да се охлади, прибавете към млечната смес и разбъркайте.

5. Изсипете крема в тавичка, облепена с хартия за печене или опаковачно фолио, и пъхнете тавичката в хладилника за 5-6 часа.

6. След като се стегне, извадете парфето от тавичката, като отстраните хартията. Нарежете го на парчета с дебелина 2 см, и го сервирайте в чинии, украсени с резанчета праскова, поръсени с лимонов сок.

Внимание: Съдържа жълтък, прясно мляко и течна сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти